Παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, η Ελλάδα αύξησε πέρυσι τις εισαγωγές της από το Ιράν. Η Δύση πιστεύει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικούς στόχους, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι γίνεται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η Ελλάδα προμήθευε πάνω από το 50% του πετρελαίου της από το Ιράν για κάποιους μήνες πέρυσι, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές της έκλειναν την πόρτα και οι τράπεζες αρνούνταν να παράσχουν εγγυητικές επιστολές φοβούμενες χρεοκοπία της χώρας.
"Η δημοπρασία έγινε με όρους ανοικτής πίστωσης. Συνεπώς, δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε καθώς οι τράπεζες διστάζουν ακόμα να συναλλαχθούν με την Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους, παρά την άμβλυνση των ανησυχιών για χρεοκοπία της χώρας", είπε trader.
Η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι των ΕΛΠΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.
Τα ΕΛΠΕ παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, πληρώνοντας τα φορτία σε δεύτερο χρόνο -- πρακτική που χαρακτηρίζεται από την αγορά ως "όροι ανοικτής πίστωσης" (open credit terms). Τα ΕΛΠΕ είπαν ότι τους είναι "εύκολο" να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο με εισαγωγές από Ρωσία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία.
Traders δήλωσαν στο Reuters το Φεβρουάριο ότι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ για προμήθεια πετρελαίου βρίσκονται η ελβετική Totsa, θυγατρική της Τοtal και η Mercuria.
Σύμφωνα με τις πηγές, τις προμήθειές της προς την Ελλάδα ενδέχεται να αυξήσει και η ελβετική Glencore, μία από τις λίγες εταιρίες που συνέχισε να συναλλάσσεται με την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.
Τα ΕΛΠΕ προβλέπεται να εξοφλούν τους traders με προϊόντα διύλισης, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr