Γρίφος για δυνατούς λύτες φαίνεται ότι μετατρέπεται η φορολογική μεταρρύθμιση που καλούνται Τρόικα και Υπουργείο Οικονομικών να επιλύσουν, μόλις ένα 24ωρο από την απόβαση του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών μας στην Αθήνα.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να "ξεκολλήσουν" τα έσοδα από την πτωτική πορεία και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός, είναι ο κύριος στόχος του κλιμακίου, ο οποίος όμως προσκρούει στο πολιτικό κόστος που θα ακολουθήσει ενόψει και των εκλογών του Απριλίου.
Σε πρώτη φάση αυτό που αναμένεται από την Τρόικα είναι αφενός η τεχνική βοήθεια στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και της ενίσχυσης των ελέγχων, ένα δεύτερο κλιμάκιο θα προβεί σε μία πλήρη καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών,ενώ ένα τρίτο θα παράσχει την τεχνογνωσία του για τις απαραίτητες επεμβάσεις στα πληροφορικά συστήματα για τον έλεγχο των δαπανών των διαφόρων υπηρεσιών και δημοσίων φορέων.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας αναμένεται άλλωστε να είναι έτοιμη στις 15 Μαΐου, δίνοντας στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές απευθείας τον οδηγό οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ασκήσει. Εντός του Ιουνίου θα είναι έτοιμη η τελική έκθεση ώστε τα μέτρα που θα αποφασιστούν να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.
Παράλληλα, τα υπουργεία ξεσκονίζουν όλους τους κωδικούς με τις δαπάνες για να κόψουν από παντού. Το ποσό έστω και σε βάθος διετίας είναι τεράστιο. Μιλάμε για περιστολή δαπανών κατά 11,6 δις ευρώ στην διετία 2013-2014.
Τρόικα, ομάδα δράσης και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι σε συνεχή επαφή ως την ερχόμενη Παρασκευή οπότε θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έστειλε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επιστολές στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ζητώντας τους να καταγράψουν αναλυτικά τις δαπάνες των υπουργείων τους.
Μέχρι την τελική έκθεση στα μέσα του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση οι περικοπές. Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει μάλλον τον δρόμο καθώς αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς με τους οποίους μάλιστα συμφωνεί και η Κομισιόν. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας, κατάργηση όλων των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων και αντικατάσταση τους με ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και νέες περικοπές στις συντάξεις.
Στην έκθεση προβλέπονται ύφεση 4,7% φέτος, μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 13% και εκτόξευση της ανεργίας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα σε 1% του ΑΕΠ φέτος και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014.
Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους πρέπει να προχωρήσει «σε σημαντικές πρόσθετες περικοπές δαπανών, που θα ανακοινωθούν με την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον προσεχή Μάιο,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr