Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης θα ακολουθήσει τις βασικές επιλογές του προκατόχου του, κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στις διοικήσεις των τραπεζών λόγω της επιμονής του κ. Ευ. Βενιζέλου στον κρατικό έλεγχο των τραπεζών.
Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που θα ήθελαν να αναλάβει την υπόθεση η επόμενη κυβέρνηση, κάτι όμως που απέρριψε κατηγορηματικά η τρόικα.
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα συντελεστεί αποτελεί σήμερα το σοβαρότερο ανοιχτό ζήτημα στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς οι ζημίες από το PSI + και οι προβλέψεις που ζητούνται ύστερα από την άσκηση των BlackRock/Bain, οδηγούν σε τεράστιες κεφαλαιακές απώλειες για τις τράπεζες.
Η ανακεφαλαιοποίησή τους ως γνωστόν θα γίνει κυρίως μέσω του ΤΧΣ, αφού προηγηθεί η προσπάθεια άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων παράλληλα με κινήσεις εσωτερικής ενίσχυσης κεφαλαίων, όπως οι πωλήσεις θυγατρικών, οι επαναγορές ομολόγων κ.λπ.
Το όλο ζήτημα μπαίνει τώρα στο τραπέζι της διαβούλευσης με την τρόικα, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας έχει έλθει ακριβώς με αυτή την ατζέντα. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα ενημερωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που έχει υπολογίσει για την κάθε τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της κεντρικής τράπεζες κρίνονται από τις τράπεζες ως υπερβολικές δημιουργώντας τριβές αλλά και πίεση, καθώς δυσχεραίνουν την προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Με βάση πάντως το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης, οι τράπεζες θα πρέπει να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους και τους τρόπους μέσω των οποίων θα τα υλοποιήσουν.
Παράλληλα θα ενημερωθούν και θα τοποθετηθούν σε σχέση με το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση, θέμα που επίσης έχει θέσει τις διοικήσεις των τραπεζών σε κατάσταση συναγερμού. Δηλωμένη θέση της τρόικας είναι να υποστηριχθεί η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους και η αποφυγή της ενδεχομένου της ανάληψης του ελέγχου από το κράτος.
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό: Ασφαλώς το κράτος, μέσω του ΤΧΣ αναλαμβάνει το κύριο βάρος της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, η πραγματική επιτυχία και η μελλοντική προοπτική του συστήματος θα κριθεί από το αν και σε τι βαθμό θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι παράλληλα με τη συμμετοχή νέων ιδιωτών επενδυτών.
Αν αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες τότε υπάρχει κίνδυνος να απαιτηθεί αύξηση της επίσημης βοήθειας και βέβαια αποδυνάμωση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών. Αν δεν υπάρξουν κίνητρα ή τα κίνητρα που θα δοθούν δεν είναι επαρκή, τότε το μοντέλο δεν θα λειτουργήσει και ο κίνδυνος να μην αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια θα είναι ορατός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr