“Πυροτέχνημα' αποδείχθηκε για τις τράπεζες η συνεδρίαση της Τετάρτης στο Χ.Α., μία μέρα μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αναβαθμίσεις και μάλιστα με σταθερές προοπτικές της οικονομίας της από τον οίκο Fitch. Εκεί που ο γενικός δείκτης κατέγραφε άνοδο πάνω από 2% και πάνωαπό τις 750 μονάδες, “μαζεύτηκε”. Πάντως, ενδιαφέρον βγήκε για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στο Χ.Α. και κυρίως τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση της Coca Cola, με την αγορά να ανμένει το ποσό που θα επιστρέψει στους μετόχους της.
Τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν σε 1,35% και κλείσιμο στις 744,77 μονάδες, με τις τράπεζες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τη δύσκολη προοπτική που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες.
Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σήμερα να παραταθεί κατά 15 μέρες η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, μετά το PSI. Σε κάθε περίπτωση, επιβαρυντικά λειτούργησε για τον κλάδο και η οριστική ματαίωση του deal ανάμεσα στην Alpha και τη Eurobank.
Τα τραπεζικά χαρτιά έκλεισαν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Κλείσιμο στα 0,65 ευρώ για το Τ.Τ., με υψηλό ημέρας τα 0,73 ευρώ και πτώση 4,41%. Απώλειες 4,03% για την Πειραιώς, στα 0,40 ευρώ από 0,45 που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα ημέρας.
Η μετοχή της Eurobank από το 1,08 ευρώ έκλεισε στα 97 λεπτά με πτώση 3%, η Alphaαπό το 1,54 ευρώ “προσγειώθηκε” στο 1,38, με πτώση 2,82% και η ΕΤΕ από τα 2,45 ευρώ που ήταν τα υψηλά ημέρας έκλεισε στα2,24 ευρώ και με πτώση 2,18%.
Οι συναλλαγές ήταν και πάλι χαμηλές, μόλις στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα και συγκεκριμένα 5,3 εκατ. τεμάχια ή το 1,08% του μετοχικού κεφαλαίου άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ μέσω της Citigroup, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Έπειτα από τρία χρόνια ήρθε και μια καλή είδηση από έναν ξένο οίκο, όπως η Fitch, η οποία ήταν η πρώτη που είχε ανοίξει το χορό των υποβαθμίσεων και των απειλών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο κούρεμα του χρέους, την ύφεση και τα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Εκείνο που θεωρείται σημαντικότερο νέο, πέρα από την αναβάθμιση κατά επτά μονάδες της Ελλάδας από την κατηγορία selective default στην οποία είχε βρεθεί, όσο διήρκεσε η διαδικασία του PSI, είναι η επιστροφή των προοπτικών της οικονομίας σε ένα σταθερό περιβάλλον. Όπως εξηγούσαν χρηματιστές, οι ξένοι παραμένουν ανενεργοί στο Χ.Α. και με πράξεις στο ταμπλό που δηλώνουν αποχώρηση κι αυτό, λόγω του απαγορευτικού που είχαν από τους οίκους αξιολόγησης.
Προοπτικές
Η βελτίωση του outlook της Ελλάδας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία (σ.σ. μετά το PSI) για τη χώρα μας για να μπει μπροστά η μηχανή της ανάκαμψης. Από τις αρχές Μαρτίου και μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Φεβρουαρίου, η αγορά βρέθηκε σε ένα δρόμο μιζέριας και ατονίας με διακυμάνσεις της τάξης των 40 μονάδων, μεταξύ των 716 και 755 μονάδων.
Χθες ο δείκτης βρέθηκε και πάλι στα χαμηλά μηνός, τις 716 μονάδες, αφού το επιχείρημα των πωλητών δεν ήταν άλλο από τους 'σκελετούς' που πρόκειται να εμφανιστούν στα αποτελέσματα των τραπεζών για το τέταρτο 3μηνο και το σύνολο της χρήσης του 2011.
Ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας θεωρεί ότι χρειάζεται παραγωγή καλών ειδήσεων για να γυρίσει το κλίμα τόσο υπέρ της χώρας, όσο και υπέρ της αγοράς. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι η χθεσινή αναβάθμιση της Ελλάδας στην οποία πρόκειται να προβούν και οι άλλοι ξένοι οίκοι αποτελεί μία πραγματικά καλή είδηση στην οποία μπορούν να πατήσουν οι επενδυτές και να οδηγήσουν το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα, όσο έχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και όσο δείχνει ότι προσπαθεί και αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν, τόσο θα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη των ξένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., τον Φεβρουάριο 2012 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των 62,90 εκατ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (67,51 εκατ.), από ξένα λοιπά νομικά πρόσωπα (9,05 εκατ.) και από ξένα φυσικά πρόσωπα (0,09 εκατ.), ενώ οι εισροές προέρχονται από ξένα νομικά πρόσωπα (13,70 εκατ.) και από λοιπούς ξένους επενδυτές (0,05 εκατ.).
Τα υπόλοιπα 5,53 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας. Οι ξένοι επενδυτές το Φεβρουάριο 2012 πραγματοποίησαν το 24,8% των συναλλαγών (σε σχέση με το 34,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το Φεβρουάριο 2011 είχαν πραγματοποιήσει το 44,8% των συναλλαγών).
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές το Φεβρουάριο 2012 πραγματοποίησαν το 50,2% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 38,2% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 32,3% των συναλλαγών). Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 48,9% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α. Τέλος, η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 29,36 δισ. από 31,28 δισ., τον Ιανουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr