Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Την πίστη τους πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, εφόσον όμως όλα πάνε καλά για το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα, τις αποκρατικοποιήσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εκφράζουν ΕΕ/ΔΝΤ στην αναθεωρημένη ανάλυση τους που αποκαλύπτει το Reuters.
Το βασικό σενάριο «βλέπει» μείωση του ελληνικού χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και περαιτέρω μείωσή του κάτω από το 90% το 2030. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι διατάρραξης αυτής της πτωτικής τάσης του χρέους και, υπό το λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 145% το 2020.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι προοπτικές η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος είναι αβέβαιες. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα βοηθήσει την μείωση του χρέους, αρχικά, ωστόσο το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 164% του ΑΕΠ το 2013, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της μη ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Το χρέος εκτιμάται ότι θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί όταν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, όταν αποκατασταθεί η ανάπτυξη και όταν αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Στην ανάλυσή τους ΕΕ και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2013 και θα εμφανίσει ήπια κυκλική ανάκαμψη το 2014-2017.
Επίσης, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα αποφέρει 45 δισ. ευρώ το 2012-2020, τα 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων στην περίοδο 2012-2014.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις «καλές πολιτικές» καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι το 2030 για να μπορέσει να μειώσει το χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ.