Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η έρευνα για το πρώτο δίμηνο του 2012 διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα.
Στα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτυπώνεται καμία βελτίωση - στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών, αναφορικά τόσο με τα δημόσια όσο και με τα προσωπικά τους οικονομικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες, αντίθετα υπάρχει σημαντική επιδείνωση.
Πιο συγκεκριμένα, το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 11% επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ερώτημα, ενώ μόλις το 5% του συνόλου διατηρεί τόνους αισιοδοξίας.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αισιοδοξίας των πολιτών από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους μέχρι και σήμερα έχει μειωθεί δραματικά, από το 18% του συνόλου στο μόλις 5%.
Αναφορικά με τα προσωπικά/οικογενειακά τους οικονομικά, το 92% του συνόλου δηλώνουν απαισιόδοξοι ενώ το υπόλοιπο 8% ισομοιράζεται μεταξύ εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν και όσων διατηρούν αισιόδοξη προοπτική. Και εδώ, το ποσοστό αισιοδοξίας των πολιτών από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και σήμερα έχει μειωθεί δραματικά, από το 21% στο 4%.
Όπως και στις αντίστοιχες έρευνες του προηγούμενου έτους έτσι και εδώ, το ΕΒΕΑ έθεσε ερωτήματα για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινωνικό σύνολο.
Το πρώτο από τα δυο αφορά την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε., όπου το 56% θεωρεί πως η χώρα θα πτωχεύσει, σε αντίθεση με το 33% το οποίο πιστεύει πως η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία.
Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας λόγω των ολοένα και αυξανόμενων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, και αφορά το κατά πόσον θεωρούν οι πολίτες ότι η πραγματοποίηση των διαδηλώσεων σε μια λωρίδα κυκλοφορίας θα επίλυε το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Εδώ, το ΕΒΕΑ επεσήμανε την διαφοροποίηση μεταξύ των διαδηλώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και των πορειών της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, από τις υπόλοιπες διαδηλώσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 67% του συνόλου, συμφώνησε με την πρόταση αυτή, ενώ το 25% βρέθηκε αντίθετο και το υπόλοιπο 8% επέλεξε να μην συμμετάσχει.
«Αλλαγή πολιτικής για αλλαγή της κατάστασης» λέει ο Μίχαλος
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της χώρας, δεν άλλαξαν το καθολικό κλίμα απαισιοδοξίας, που επικρατεί στη χώρα μας. Το "κλίμα" στην αγορά δεν βελτιώθηκε, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.
Είναι φανερό ότι για την κοινωνία και για τις επιχειρήσεις τα όσα αποφασίστηκαν δεν θεωρούνται ικανά να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, γι' αυτό και μόνο 1 στους 3 πιστεύει ότι τελικά η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το ΕΒΕΑ θεωρεί αναγκαία την αλλαγή οικονομικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη προκειμένου να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».