Ο γενικός δείκτης κινείται στα επίπεδα των 747 μονάδων, πάνω από τη στήριξη των 720 – 730 μονάδων.
Υποτονικότητα, επίσης, επικρατεί και στις αγορές της Ευρώπης, μία μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συνεδρίαση στο Χ.Α. χαρακτηρίζεται από χαμηλή συμμετοχή, κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές.
Ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 21,1 εκατ. ευρώ, με κάποια αναλαμπές σε μεμονωμένα χαρτιά και τράπεζες. Αισθητή είναι η αντίδραση για τα Folli Follie, που ενισχύονται πάνω από 5%, η Marfin Popular, μετά την έξοδο των... βιαστικών πέρασε και πάλι σε θετικό πρόσημο και με κέρδη 3,43%, πάνω από 25 ενισχύονται Alpha, Πειραιώς και Eurobank και 1,255 η μετοχή της Εθνικής. Θετικό πρόσημο 1,335 για την Coca Cola.
Οι μεγαλύτερες απώλειες από τον 20άρη, αφορούν στη μετοχή του Τιτάνα, μία μέρα μετά τη μεγάλη πτώση πάνω από 80% στα καθαρά κέρδη του ομίλου, ο οποίος δεν θα προχωρήσει φέτος σε διανομή μερίσματος. Απώλειες άνω του 3% για την Jumbo και πάνω από 2% υποχωρούν Βιοχάλκο και Κύπρου. Κέρδη 1,5% για τη μετοχή της MIG, μετοχή η οποία, επίσης, υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά..
Επιχειρηματίες υποστηρίζουνότι πολύ σύντομα, αν εφαρμοστούν οι νόμοι στην Ελλάδα, η οικονομία θα μεταλλαχθεί και θα καταστεί ανταγωνιστικότερη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχειρηματία εισηγμένης από τον κλάδο του λιανεμπορίου που τόνιζε χθες στο «R» ότι αυτό που θα χάσουν από τη ζήτηση οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να το αναπληρώσουν από τα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον περιορισμό του εργατικού κόστους.
Οι εισηγμένοι, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις εταιρειών που διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στο Χ.Α., ποντάρουν σε αλλαγή της εικόνας και σε σταθεροποίηση της οικονομίας τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Οι λόγοι από τους οποίους προέρχεται η αισιοδοξία τους, εδράζεται στα εξής:
- Στο να γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης, που, με βάση το νέο μνημόνιο δεσμεύτηκε και η όποια επόμενη κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 6 δισ. ευρώ.
- Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου κ. Ε. Βενιζέλος σε πρόσφατες δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη χορήγηση ρευστότητας από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε την πλειοψηφία των μετοχών που θα έχει το Δημόσιο στις τράπεζες και την συμμετοχή στα διοικητικά τους συμβούλια, πιέζοντας στη κατεύθυνση χορήγησης κεφαλαίων στην οικονομία.
- Το ξεμπλοκάρισμα των Δημόσιων έργων του Δημοσίου, είναι ένας, επίσης, σημαντικός παράγοντας. Χθες έγινε γνωστό ότι θα προχωρήσει η επέκταση του Μετρό.
- Περίπου 12 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ λιμνάζουν στις... Βρυξέλλες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ζοζέ Μπαρόζο την περασμένη Τετάρτη, συντείνει προς την κατεύθυνση του να βρεθεί επιτέλουες μιά λύση, μακριά από τη γραφειοκρατία και την κομματική πελατεία.
- Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, όσο κι αν «ματώνει» την κοινωνία, δεν παύει να αποτελεί καινούργια αρχή, σημειώνουν επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς.
- Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες. Δηλαδή, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, το αν θα προχωρήσουν σε συμμαχίες ή σε συγχωνεύσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται οι ξένοι ν' αρίσουν να παίζουν το παιχνίδι προεξόφλησης της αντίστροφης μέτρησης για την επιστροφή της Ελλάδας στον ενάρετο κύκλο. Χθες μία «πληγή» φαίνεται ότι έκλεισε κι αυτή δεν ήταν άλλη από το ότι δεν πρόκειται να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός η ενεργοποίηση των CACs.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr