Στην κατεύθυνση αυτή κινείται σύμφωνα με πληροφορίες με ταχείς ρυθμούς η ηγεσία του υπουργείου και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα, κ. Παντ. Οικονόμου, προκειμένου να έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες αξιολόγησης και ανάθεσης των σχετικών έργων, προτού προκηρυχθούν εκλογές και το θέμα παγώσει για μία ακόμη φορά.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή διασύνδεση τελωνείων και υπηρεσιών ελέγχου.Τονίζουν δε οι ίδιες πηγές, ότι η προώθηση του σχετικού έργου δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, καθώς με βάση συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί, η χρηματοδότηση επιβαρύνει την εταιρεία που θα αναλάβει την οργάνωση του νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας (υπάρχει ήδη αντίστοιχη εμπειρία από συγκεκριμένη εταιρεία σε γειτονικές χώρες).
Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι με το σύστημα που προτείνεται και μελετάται, μπορούν να αξιοποιηθούν λιμνάζοντα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς ο έλεγχος θα διεξάγεται αυτοματοποιημένα και ψηφιακά, με βάση ένα νέο τρόπο σήμανσης των προϊόντων καπνού, με νέες ειδικές ταινίες, που θα είναι ανιχνεύσιμες από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης.
Το λαθρεμπόριο ως «δημοσιονομικό ισοδύναμο»
Σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς, τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αντίστοιχα έσοδα, της τάξεως των 800 εκατ. σε ετήσια βάση λείπουν από τα δημόσια ταμεία λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
Οι υπολογισμοί αυτοί , καθιστούν τις απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο ένα από τα σημαντικότερα «δημοσιονομικά ισοδύναμα» (σ.σ. το μόνιμο ζητούμενο των ηγεσιών του υπουργείου Οικονομικών της τελευταίας διετίας) για τις περικοπές που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε μισθούς και συντάξεις και να εντάσσονται στα μνημόνια που υπογράφει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας την τελευταία διετία.
Εν ολίγοις, αν είχαν γίνει αποτελεσματικές και έγκαιρες παρεμβάσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου και χωρίς την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, θα ήταν θεωρητικώς δυνατή ακόμη και η αποφυγή περικοπών στις συντάξεις, και πάντως μία ουσιαστική εξισορρόπηση σε επόμενη φάση. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι εν όψει της υπογραφής του Μνημονίου 2, τα πάντα κόντεψαν να τιναχθούν στον αέρα για την εξεύρεση 625 εκατ. ευρώ.
«Ξενύχτια» ως την Τετάρτη
Το θέμα «τρέχει», σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, κ. Παντ. Οικονόμου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση των αιτήσεων, αναμένεται να εκδώσει το πόρισμά της την προσεχή Τετάρτη.
Η σχετική τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη σε έναν πολύ στενό κύκλο εταιρειών, μία εκ των οποίων ήδη έχει δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία και πολλές βαλκανικές χώρες, με αποτέλεσμα σημαντικό περιορισμό της διαφυγής δημοσίων εσόδων από τη λαθρεμπορία προϊόντων καπνού.
Το τελευταίο στοιχείο, έχει μάλιστα αποτελέσει αντικείμενο ανησυχίας τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα, καθώς η Ελλάδα σήμερα, λόγω και της γεωγραφικής της ιδιομορφίας τείνει να καταστεί ο αδιαφιλονίκητος παράδεισος της λαθρεμπορίας τσιγάρων και αλκοολούχων.
Μακρά προϊστορία
Η περίπτωση του ελέγχου της λαθρεμπορίας στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα καταδεικνύει μία σειρά παθογένειες, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις ενός ολόκληρου μηχανισμού, που αποδεικνύεται αδύναμος να παρέμβει, ακόμη και υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
Η συζήτηση για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος με διεθνή πιστοποίηση για τον έλεγχο των λαθραίων πωλήσεων ειδών καπνού, σε αντικατάσταση του αναποτελεσματικού συστήματος των σημερινών ταινιών, είχε ξεκινήσει την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ.
Στελέχη που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε ειλικρινής πρόθεση για δημιουργία ενός συστήματος αποτελεσματικού ελέγχου και είχε αναζητηθεί σχετική τεχνογνωσία.
Το θέμα «έτρεξε» και με πρωτοβουλίες του προσφάτως παραιτηθέντος κ. Καπελέρη και είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο τον Ιούνιο του 2011 - μεσολάβησε όμως ανασχηματισμός και πολιτική αστάθεια, με αποτέλεσμα το πάγωμα των διαδικασιών.
Προσφάτως πάντως, η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου λαθρεμπορίας εντάχθηκε στο Μνημόνιο 2 και σήμερα η επεξεργασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάληψη του έργου.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 66, 31/3/2011, του νόμου 3943 με τίτλο «Καταπολέμηση φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», μίας ειδικής παραγράφου με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χρησιμοποίηση σύγχρονων συστημάτων ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων προϊόντων καπνού.
A.K.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr