Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όλα λοιπόν τα ομόλογα θα κουρευτούν με τους όρους του PSI αν υπάρξει αρκετή συμμετοχή απο τις μεγάλες τράπεζες. Αυτό σημαίνει οτι αν υπάρξει "ικανοποιητική" συμμετοχή, θα ενεργοποιηθούν οι συλλογικές ρήτρες και θα περιλάβουν όλα ανεξαιρέτως τα ομόλογα, ανεξάρτητα αν ο ιδιώτης κάτοχος τους συμφώνησε στο κούρεμα ή όχι. Συνεπώς και όλα τα ομόλογα που έχει κάθε ιδιώτης θα κουρευτούν. Αυτό πλήττει ιδιαίτερα όσους τα αγόρασαν στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κάποιους συντηρηικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές. Όσοι τα αγόρασαν στη δευτερογεννή αγορά σε χαμηλές τιμές, τα αγόρασαν για να κερδοσκοπήσουν, οπότε είναι λογικό να την "πατήσουν". Όμως οι παλιοί μικροεπενδυτές πλήττονται επειδή εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο.
Το τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά το τέλος της συμφωνίας του PSI είναι άλλη συζήτηση. Αν δηλαδή θα δώσει πίσω κάτι σε κάποιους για να μη χάσουν. Αυτό δεν έχει ακόμη αποφασισθεί. Και δεν έχει αποφασισθεί, διότι αν ειπωθεί απο τώρα, ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στην υλοποίηση του PSI. Μετά όμως την ολοκλήρωση του, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει και να ανακοινώσει τι θα κάνει με ειδικές κατηγορίες ιδιωτών ομολογιούχων. Αν δηλαδή θα προσπαθήσει να δώσει πίσω σε κάποιους κάποια χρήματα για να μη χάσουν επειδή εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο. Δεν είναι καθόλου βέβαιον - και σίγουρα δεν ισχύει σήμερα - οτι όσοι έχουν ομόλογα αξίας μικρότερης απο 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν το κούρεμα. Διότι για παράδειγμα, αν πεί η ελληνική κυβέρνηση οτι το κούρεμα δεν αφορά τα ομόλογα αξίας μικρότερης απο τα 100.000 ευρώ, επειδή το ποσοόν αυτό είναι εγγυημένο για τις καταθέσεις, τότε τι θα πεί στους Άγγλους ή τους Γάλλους μικροεπενδυτές που έχουν ελληνικό ομόλογο; Θα τους καλύψει και αυτούς μέχρι το ποσόν των 100.000 ευρώ;
Το πιθανότερο λοιπόν - ή για να το πούμε πιο καθαρά - αυτό που σήμερα ισχύει, είναι οτι ΟΛΑ τα ομόλογα ανεξαρτήτως αξίας και ανεξαρτήτως του πότε αγοράστηκαν, θα κουρευτούν με τον ίδιο τρόπο. Δυστυχώς.
Και υπάρχει φυσικά και ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που θα πάει στα διεθνή δικαστήρια με αξιώσεις και είναι τα ομόλογα αυτών που δεν επένδυσαν, αλλά που υποχρεώθηκαν να τα πάρουν. Για παράδειγμα, τα ομόλογα των ασφαλσιτικών ταμείων τα οποία είναι υποχρεωμένα να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να κινηθούν κατά της απόφασης του κουρέματος, διότι η επένδυση αυτή είναι υποχρεωτική και όχι επιλογή τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι φαρμακοβιομηχανοι και όλοι όσοι πήραν ελληνικά ομόλογα έναντι χρεών του κράτους προς αυτούς. Δεν επέλεξαν αυτοβούλως να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, τους παραχωρήθηκαν ώς εξόφληση χρεών του δημοσίου, συνεπώς αφού η αξία τους μειώνεται, το δημόσιο συνεχίζει να τους χρωστάει.
Με λίγα λόγια, κανείς δεν γλυτώνει το κούρεμα. Ούτε ο μικροεπενδυτής που έχει επενδύσει τους κόπους μιας ζωής, ούτε ο φαρμακοβιομήχανος, ούτε ο συνταξιούχος που πήρε εφάπαξ σε ελληνικά ομόλογα.
Γρηγόρης Νικολόπουλος