Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε από την πλευρά του ότι συμφωνήθηκαν συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και μίλησε για εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.
Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.
Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής που εγκρίθηκε πρόσφατα για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο η οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ηράκλειο» το έργο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να παράξουν αποτελέσματα οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση
Βασικό θέμα της συνάντησής του με τον Λ. Παπαδήμο, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ήταν η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων που θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν από το 2013, και να απορροφηθούν ταχύτερα τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.
Στην προσπάθεια αυτή, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση κοινοτικών Ταμείων θα φτάσει στα χέρια της πραγματικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό.
Στο τέλος Μαρτίου θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Ελλάδα μπορεί».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει εις πέρας το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΉΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.
Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ περί ορισμού ενός Επιτρόπου ο οποίος θα συντονίζει τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων που αφορούν την ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, στις ελληνικές αρχές και ότι η στήριξη που δίνεται από την Επιτροπή επαρκεί για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση, από κοινοτικής πλευράς τονίστηκε ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες» ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα αύξηση των πόρων για γεωργικά προγράμματα.