Τόσο οι ξένοι οίκοι, όσο και οι οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, όπως ο Ρόγκοφ και ο Κρούγκμαν υποστηρίζουν λίγο πολύ ότι σε ένα τέτοιο υφεσιακό περιβάλλον που διέπει την ελληνική οικονομία πολύ δύσκολα η Ελλάδα όχι μόνο θα περάσει σε ανάκαμψη, αλλά θα εμφανίσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Προβλέποντας κατ΄ επέκταση την έξοδο της χώρας, αργά ή γρήγορα από το ευρώ. Όλοι οι ξένοι θεωρούν ότι η Ελλάδα κέρδισε και πάλι χρόνο, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αφήνει ούτε λεπτό να πάει χαμένο καταθέτοντας, εκτός απροόπτου το βράδυ της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο με τις γενναίες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ο κλάδος που “διόρθωσει” περισσότερο την Τρίτη είναι των τραπεζών, με απώλειες 9,97%. Ο γενικός δείκτης βρέθηκε στα χαμηλά των 793 μονάδων, για να κλείσει στις 797,13 και με απώλειες 3,47%. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι τράπεζες αναμένεται να υποστούν ζημίες περίπου 74%, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν ζημίες 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν στο 74%.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά πάντως, που θεωρούν ότι η διόρθωση της Τρίτης ήταν... αναμενόμενη ως γεγονός, επικαλούμενη το χρηματιστηριακό moto “αγόρασε στη φήμη και πούλησε στην είδηση”, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν η πτώση για να κλείσουν κάποια τεχνικά κενά μετά την άνοδο – μονορούφι της αγοράς πάνω από 22% από την αρχή του χρόνου.
Πτώση 13,8% για την μετοχή της Πειραιώς, που έκλεισε στα 0,5620 ευρώ και με όγκο 7,7 εκατ. τεμαχίων, 13,33% για την Eurobank, στο 1,17 ευρώ και 9,4 εκατ. τεμάχια, 12,15% για την Alpha, στο 1,59 ευρώ και 10,1 εκατ. τεμάχια, 11,41% υποχώρησε το Τ.Τ., στα 0,87 ευρώ και 1,3 εκατ. τεμάχια και 9,46% υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,68 ευρώ με 6,1 εκατ. τεμάχια. Από τον 20άρη η μοναδική μετοχή που έκλεισε με κέρδη ήταν της Coca Cola, κατά 0,41%, στα 14,86 ευρώ. Επίσης, από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Οι συναλλαγές ήταν μέτριες, στα 77 εκατ. ευρώ, με πολλούς από τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και ελπίζοντας στο να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την παρατεταμένη ύφεση.
Αγορά
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της υπό συγχώνευση με την Beta Χαρηματιστηριακή, εταιρεία Fortius κ. Δ. Παπαριστείδης θεωρεί ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι να ορθοποδήσει η οικονομία, ενώ κατά την άποψή του είναι προεξοφλημένες οι απώλειες για τις τράπεζες από το”κούρεμα”. Το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών, όπως αναφέρει ο χρηματιστής είναι οι επισφάλειες από τα δάνεια που έχουν γράψει ή θα κληθούν να γράψουν οι τράπεζες. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει συσσωρευμένο short για ελληνικές μετοχές του 20άρη σε ξένες πλατφόρμες.
Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας υποστηρίζει ότι τα χειρότερα αποφεύχθησαν. Πλέον, σημειώνει, υπάρχει σκεπτικισμός ως προς το αν η χώρα θα τα καταφέρει με δεδομένο το υφεσιακό σκηνικό που υπάρχει. Κατά την άποψή του επείγουν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό αναπτυξιακά μέτρα, για τα οποία υπάρχει ελπίδα ότι θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι και το στοίχημα της χρηματιστηριακής αγοράς για τη συνέχεια, καταλήγει ο χρηματιστής.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Xρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης κρίνει ως θετική τη συμφωνία του Eurogroup, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η αβεβαιόπτητα ως προς την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αντίδραση της αγοράς δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού θα πρέπει να κλείσουν μιά σειρά από τεχνικά κενά πριν από τηνεπόμενη ανοδικήαπόπειρα. Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η επίτευξη συμφωνίας ήταν προεξοφλημένη. Σημειώνει ότι μετά τις τράπεζες, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανόδου μιά σειρά από χαρτιά που έχουν μείνει πίσω κι αυτά εντοπίζονται στις μετοχές του ευρύτερου Δημόσιου τομέα στο Χ.Α.
Τέλος, πηγές στη διοίκηση της MIG χαιρετίζουν τη συμφωνία, αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η ψήφιση στη Βουλή των εφαρμοστικών μέτρων. Στόχος των εταιρειών του ομίλου είναι παρά το υφεσιακό περιβάλλον να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο στην αγορά και να κρατήσουν παράλληλα ρευστότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr