Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Νωρίτερα το R ανέφερε:
Μετά τις εκλογές η εκταμίευση του νέου πακέτου;
Τρόμο προκαλεί στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο να μη δοθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από την τρόικα. Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα βρεθεί πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρει ότι η ευρωζώνη εξετάζει την πρόταση (σ.σ. μάλλον της Γερμανίας;) να καθυστερήσει τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, φροντίζοντας ωστόσο να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει ότι ακριβώς της έχει ζητηθεί (ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, επιστολές από Παπανδρέου – Σαμαρά, επεξήγηση για τα 325 εκατ. ευρώ των επικουρικών), η Ευρώπη συνεχίζει να πιέζει και μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα.
Η κατάσταση οξύνεται και το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται όλο και πιο κοντά, εξηγούν ανήσυχοι παράγοντες της αγοράς, αφού πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Από τη μία η Γερμανία δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να σώσει την Ελλάδα και πως θέλει τη χώρα μας μέσα στο ευρώ και από την άλλη κάνει ότι μπορεί για να εξαναγκάσει τη χώρα να βγει εκτός ευρώ.
Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε και η επίθεση στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ούτε οι δηλώσεις των βιομηχάνων της Γερμανίας ότι αξίζει στην Ελλάδα η έξοδος από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “ξέφυγε” στην κυριολεξία, αποκαλύπτοντας ότι εδώ και δύο χρόνια η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου μιάς χώρας από το ευρώ.
Οι φήμες προκάλεσαν την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τις διέψευσε κατηγορηματικά. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από την γερμανική κυβέρνηση και επισήμανε ότι η Γερμανία εργάζεται, μαζί με τους εταίρους της, για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
«Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι Γερμανοί πιέζουν τώρα, ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, αφού ενδεχόμενη ήττα του Νικολά Σαρκοζί και η επιστροφή στην εξουσία των σοσιαλιστών υπό τον Φρανσουά Ορλάντ, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες υπέρ της χώρας μας. Σημειωτέον ότι οι εκλογές στη Γαλλία διενεργούνται στα τέλη Απριλίου με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Σαρκοζί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων.
Από την άλλη, οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους αναμένουν δείγματα γραφής, τόσο από τη κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και από την επόμενη, ότι θα τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ψηφίζοντας η ελληνική Βουλή και βεβαίως εφαρμόζοντας όλα όσα προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση.Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr