Με “πρωταγωνιστή” τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιδιώκεται, τόσο κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική επιτροπή του Εurogroup στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Δ. Ζανιάς, και όπως όλα δείχνουν και αύριο στην ολομέλεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, να μπουν ρήτρες στην Ελλάδα, στην περίπτωση που αποτύχει να φέρει σε πέρας το νέο πρόγραμμα. Τα ναι, μεν, αλλά των Γερμανών προκαλούν νευρικό κλονισμό στις αγορές, με πηγές από το Βερολίνο να κάνουν ευθέως λόγο για plan B στην περίπτωση που και αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους της.
Αν και επισήμως τα σενάρια για το «σχέδιο Β» διαψεύδονται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητώνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ότι δεν εξετάζονται όλες οι δυνατές επιλογές, εντός και εκτός ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απέβη άκαρπη, ενώ οι πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ έλεγαν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναβολή της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ειδησεογραφική εκπομπή «Heute Journal» του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, επισήμανε πάντως ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Υποστήριξε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας. Όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά» είπε ο κ. Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές.
Plan A
Το «σχέδιο Α» προβλέπει τη χορήγηση ενός νέους πακέτου βοήθειας 130 δισ. ευρώ, που σε συνδυασμό με το κούρεμα κατά 50% του χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ που διακρατούν ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα καταστήσει βιώσιμο σε βάθος χρόνου το ελληνικό χρέος.
Βεβαίως, το κρατικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (από 160% σήμερα) δεν είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε βιώσιμο. Γενικά μιλώντας, για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να είναι κάτω από το 80% του ΑΕΠ και αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, αυτός ο στόχος μάλλον θα αναθεωρηθεί προς το 125% του ΑΕΠ.
Καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από την οποία προσδοκάται όφελος 100 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί, στο επίκεντρο είναι πλέον η συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εξετάζονται η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, καθώς και η συμμετοχή της ευρωτράπεζας, από την οποία το όφελος για την Ελλάδα θα είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
Δυσαρέσκεια
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα και οι αμφιβολίες για το νέο πακέτο βοήθειας έχουν εξαπλωθεί και στα ανώτερα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης (όπως άλλωστε και σε άλλες κυβερνήσεις του Βορρά) και δεν αφορούν μόνο μειοψηφικές φωνές ή τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (στην οποία συμμετέχει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ και το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία), την περασμένη Παρασκευή, πολλά στελέχη εξέφρασαν τη διαφωνία του για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, χωρίς να λείπουν και οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ.
Αμφιβολίες
Αμφιβολίες ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland».
Ο κ. Λάμερτ επισήμανε ότι ως την περασμένη Παρασκευή, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου πριν την δεκαπενθήμερη διακοπή λειτουργίας του, δεν υπήρχε η βάση για να γίνει τέτοια συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 27 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα των συνεδριάσεων, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε το σχέδιο να εγκριθεί χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση.
«Μένει να δούμε εάν θα είναι αρκετός ο χρόνος διαβούλευσης που έχει προβλεφθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Από την εφημερίδα επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια διακοπής της λειτουργίας της Βουλής, οι βουλευτές θα βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης και το PSI.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr