Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ομάδα θα μπορούσε να λειτουργεί ως μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε θετικές αντιδράσεις στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας τη βούληση των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη ότι οι συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων είναι το κόστος που πληρώνουμε εξαιτίας των δικών μας καθυστερήσεων (π.χ. μεταρρυθμίσεις, απελευθέρωση αγορών κ.λπ.). «Οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις έχουν ελληνική υπογραφή και δεν ευθύνεται καμία ξένη χώρα για το γεγονός ότι το πολιτικό μας σύστημα εμφανιζόταν, τουλάχιστον μέχρι χτες, κατώτερο των κρίσιμων περιστάσεων» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ανεύθυνες δυνάμεις του λαϊκισμού που παίζουν με τις τύχες της χώρας, καθώς και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας θα πρέπει να απομονωθούν και να στιγματιστούν».
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης που, όπως τόνισε, διακρίνεται από παραλυσία, είναι εντελώς ανίκανο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση, ενώ η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημείωσε, μοιάζει λιγότερο εξασφαλισμένη απ' ό,τι μόλις έξι μήνες πριν.
Σημείωσε δε, ότι το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης έχει φτάσει στα όριά του, επισημαίνοντας ότι η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί πλέον ένα ανανεωμένο σύστημα, καθώς το σημερινό αποτελεί το μείζον πρόβλημα της χώρας.
Όπως πρόσθεσε, αντί η ελληνική οικονομία να έχει απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού, φαίνεται σήμερα να είναι πιο κοντά σε αυτό, καθώς παρά τον περιορισμό των αμοιβών και των συντάξεων, τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα διογκώνουν το χρέος, η ύφεση συνεχίζει και η ανεργία καλπάζει έχοντας ξεπεράσει το 20%.
Αναρωτήθηκε, τέλος, αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να υποστηρίξει και να υλοποιήσει την πολιτική του «μνημονίου» για τα επόμενα χρόνια, «και μάλιστα αν είναι σε θέση να την υποστηρίξει όχι απλά τηρώντας το γράμμα του νέου μνημονίου, αλλά κυρίως προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τον ριζικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη».
Βαθύ σκεπτικισμό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και για τον τρόπο διακυβέρνησης στην Ελλάδα, εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν από τη μία η Πολιτεία να ακούει και να αποδέχεται ως σωστές τις προτάσεις των επιχειρηματιών -π.χ. για πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- κι από την άλλη να μη δίδονται λύσεις.
«Ένα μόνο πράγμα μπορεί να συμπεράνει κανείς: ή ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να βελτιώσει τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς λειτουργεί το επιχειρείν. Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις;» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εργάζονται πλέον με ζημίες, το κλίμα για τις επενδύσεις επιδεινώνεται καθημερινά και η χώρα μας διαρκώς κατρακυλά στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), έχοντας υποχωρήσει πέρυσι στην τέταρτη από το τέλος θέση (56η μεταξύ 59 χωρών), σε ό,τι αφορά την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.
«Οποία εκσυγχρονιστική προσπάθεια των θεσμών και της λειτουργίας της οικονομίας κατορθώσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως αποτέλεσμα εξωτερικών οδηγιών που δέχτηκε η χώρα [...] Εύχομαι η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης επιτέλους να κάνει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει και να παραδειγματιστεί, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να μη χρειαστεί ξανά να απαντήσουμε στο δίλημμα, φτώχεια ή χρεοκοπία και εξαθλίωση. Κι αυτό απαιτεί γενναιότητα με άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του ελληνικού λαού. Οι προσχηματικοί διάλογοι θα πρέπει να πάψουν και οι προφανώς αναγκαίες αποφάσεις να ληφθούν επειγόντως» υποστήριξε και επανάλαβε τις πάγιες θέσεις του ΣΒΒΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς αυτές.