Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ανοιχτό "παραθυράκι" άφησαν άλλωστε οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI "εξαιρετικά δύσκολες" και τα μέτρα της Συνόδου Κορυφής ανεπαρκή, όσο και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί "μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση".
Handelsblatt: Εκτός από την ΕΚΤ, και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο κούρεμα
Έτσι, τον τρόπο να εμπλακούν και οι Κεντρικές Τράπεζες στο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Handelsblatt που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες όπου οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ένα ελληνικό «κούρεμα».
Μάλιστα, όπως τονίζει η «Handelsblatt» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας και τα επιτόκια που πληρώνει αυτή τη στιγμή, τα οποία ανέρχονται στο 4,5%.
Το ελληνικό «κούρεμα» υποστηρίζει η «Handelsblatt» θα είναι επιζήμιο για τις Κεντρικές Τράπεζες από την ΕΚΤ, καθώς αρκετές από αυτές θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει σημαντικό μέρος των ομολόγων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική αξία των ομολόγων.
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ , ενώ πολλά ελληνικά ομόλογα διακρατούν επίσης οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών θα είναι εθελοντική, τονίζει η «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 145-150 δισ. ευρώ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις αυξημένες απαιτήσεις του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Πιέσεις για χαμηλότερο κουπόνι και στο πρώτο πακέτο βοήθειας
Με το κουπόνι στα νέα ομόλογα του PSI να μην επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, σύμφωνα με τις δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική ύφεση και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τίθεται και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το πρώτο πακέτο διάσωσης, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είναι πάντως πρώιμο για την ώρα να γίνει μία εκτίμηση για το ύψος της μείωσης, καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι "Δεν είναι ξεκάθαρο τί περιθώριο υπάρχει για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου", διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ήδη μειώσει το επιτόκιο των εν λόγω δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι το 2013 η Ελλάδα: Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3% για τα πρώτα τρία χρόνια αποπληρωμής και στο 4% για τη συνέχεια.
Το ζήτημα είναι εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ή ακόμα και το ΔΝΤ, θα κάνουν υποχωρήσεις ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο για μείωση του χρέους της περίπου στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.