Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι "αν αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη: οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μιας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική ιστορία μας και θα μας πάει δεκαετίες πίσω".
Μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η κρίση που κλυδωνίζει σήμερα τη χώρα και απειλεί το ευρωπαϊκό της μέλλον δεν αντανακλά απλώς μια παροδική, πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου. Είναι μια βαθιά συστημική, δομική κρίση του οικονομικού προτύπου λειτουργίας που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά, το οποίο μοιραία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και τελικά κατέρρευσε.
"Το πρότυπο αυτό, στηριγμένο εν πολλοίς στην εγχώρια ζήτηση και σε μία κρατικιστική αντίληψη για την οργάνωση της οκονομίας, παρήγαγε μεγάλα μη-διατηρήσιμα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, τα οποία αναδείχθηκαν πιο έντονα με την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στις συνθήκες αυτές, η οικονομική κατάρρευση έμοιαζε το 2010 να είναι αναπόφευκτη και απετράπη μόνο χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τη δική μας πλευρά, αναλάβαμε τη δέσμευση να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς εκεί που είχαμε δραματικά καθυστερήσει: στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας", πρόσθεσε.
"Για να πετύχουμε όμως τώρα εκεί που συστηματικά αποτύχαμε στο παρελθόν είναι απολύτως απαραίτητο να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αποδεχθούμε συλλογικές και ατομικές ευθύνες και κυρίως να απορρίψουμε λογικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι πήγε στραβά στο παρελθόν", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προβόπουλος για να συμπληρώσει:
Γι αυτό σήμερα χρειάζεται να υιοθετήσουμε μία οικονομική πολιτική που:
- Θα σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει με συνέπεια τις αλλαγές που συνεπάγεται η μείζων απόφαση της παραμονής της χώρας στην ζώνη του Ευρώ.
- Θα αποβάλει τη μυωπική προσέγγιση που, προσηλωμένη στο σήμερα, παραβλέπει το αύριο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου.
- Θα έχει συνέχεια, στηριζόμενη σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.
"Η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες. Το ΙΟΒΕ από την πλευρά του, όπως προκύπτει από την εκτεταμένη ανθολόγηση των μελετών και παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ανέδειξε και αξιολόγησε, πολλά χρόνια πριν, τις παθογένειες της οικονομίας και τις επαπειλούμενες επιπτώσεις τους", υποστήριξε στη συνέχεια.
Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, στάθηκε σε δύο βασικές στοχεύσεις της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΟΒΕ. Πρώτον, τη συνεχή ενασχόλησή του με τα ζητήματα εξορθολογισμού του κράτους και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και, δεύτερον, την συστηματική μελέτη των προσαρμογών που επέβαλε η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ μετέπειτα.
"Παρόμοιες αν και ηπιότερες πλέον αντιδράσεις επιβιώνουν δυστυχώς και σήμερα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις απόψεις εκείνες που αρνούνται πεισματικά κάθε αλλαγή και βαυκαλίζονται ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι όντως εφικτή. Όπως παλαιότερα έτσι και τώρα η στάση αυτή συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα και αγνοεί προκλητικά τις αντικειμενικές συνθήκες που - ανεξάρτητα από τη βούλησή μας – καθορίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πορευόμαστε. Αν όμως αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη: οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μιας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική ιστορία μας και θα μας πάει δεκαετίες πίσω", ανέφερε για να προσθέσει:
Και ήταν πράγματι χρήσιμο αφού:
Πρώτον, κατάφερε να προσεγγίσει ερευνητικά ένα πλήθος θεμάτων της ελληνικής οικονομίας, αποκλίνοντας θαρραλέα από τις επικρατούσες αντιλήψεις που, όπως έχει πλέον αποδειχθεί, ήταν λανθασμένες.
Δεύτερον, μέσω της στενής επαφής με την επιχειρηματική κοινότητα γονιμοποίησε την εφαρμοσμένη έρευνα με νέα στοιχεία και εξέφρασε αυθεντικά, χωρίς εξαρτήσεις, την σύγχρονη ελληνική επιχείρηση.
Τρίτον, βελτίωσε με τις περιοδικές έρευνες που διεξάγει την πληροφόρηση για τις βραχυχρόνιες οικονομικές εξελίξεις.
Τέταρτον, έδωσε τη δυνατότητα σε ένα σχετικώς μεγάλο αριθμό νέων οικονομολόγων να ασχοληθούν με την έρευνα και να εξοικειωθούν με ζητήματα οικονομικής πολιτικής, εμπειρία πολύ χρήσιμη στους ίδιους και στον τόπο.
Πέμπτον, συντονίστηκε με την εποχή του, αναδεικνύοντας τα κρίσιμα ζητήματα κάθε περιόδου και αναλύοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, επεκτείνοντας δηλαδή τη ματιά του και στο αύριο.
Έκτον, υποστήριξε σταθερά και σθεναρά, με αναλύσεις και παρεμβάσεις, την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Τράπεζα της Ελλάδος στήριξε το ΙΟΒΕ και συνεργάσθηκε μαζί του, τόσο στην εκπόνηση μελετών, όσο και στη διεξαγωγή των τακτικών ερευνών οικονομικής συγκυρίας, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Τράπεζας.
"Τα ερωτήματα αυτά τίθενται με ιδιαίτερη οξύτητα σε όλες τις συλλογικές οντότητες που ασχολούνται με την οικονομία και την οικονομική πολιτική. Το ΙΟΒΕ στη δική του περιοχή ευθύνης φαίνεται ότι προβληματίζεται έντονα και αναζητά τις δικές του απαντήσεις. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι το κύριο διακύβευμα σήμερα είναι η ίδια η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει κατ’ αρχάς την σταθερή προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και αναλαμβάνει την ευθύνη να τη στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του. Η ερευνητική του δραστηριότητα, προτείνεται στη μελέτη, πρέπει τώρα να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όπως η κοινωνιολογία και οι πολιτικές επιστήμες, καθώς τα προβλήματα της οικονομίας επιβάλλουν μια πιο καθολική και σφαιρική προσέγγιση. Στο μέτωπο της οικονομικής ανάλυσης, εξάλλου, που είναι και ο κατ’ εξοχήν τομέας δραστηριότητάς του, η μελέτη προτείνει να εξειδικευτούν οι όροι του νέου πρότυπου ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Τέλος, το ΙΟΒΕ, στηριζόμενο στο συγκριτικό πλεονέκτημα της διασύνδεσής του με την επιχειρηματική κοινότητα, θα πρέπει να εκτιμήσει έγκυρα τις απώλειες πού έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, να αποτιμήσει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να προσαρμοσθούν και, κυρίως, να αναδείξει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την αναγέννηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οποία θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που η κοινωνία ζει μέσα σε πρωτοφανείς αβεβαιότητες, οι οποίες μεγεθύνονται από ανεύθυνες κραυγές, νηφάλιες φωνές καθώς και υπεύθυνη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, όπως αυτές του ΙΟΒΕ, είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ", κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.