Ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εξαιτίας της διαφωνίας του για τον τρόπο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (Private Sector Involvement, PSI).
Οι συνομιλίες «δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων», τονίζει το IIF σε ανακοινωθέν του, στο οποίο τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε» για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.
«Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».
«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του "R", η τελική συμφωνία παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με σημείο σύγκλισης το επιτόκιο, όπου οι δύο πλευρές ενδέχεται να δώσουν τα χέρια συμφωνώντας στην εκχώρηση των εξής δύο επιλογών στους ιδιώτες ομολογιούχους: Για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν η μία επιλογή θα είναι 20 ετών και με επιτόκιο 4% και η δεύτερη επιλογή 30 ετών και με επιτόκιο 5%, ενώ το τίμημα, ή στη διαπραγματευτική γλώσσα «price to pay» για την ελάφρυνση του χρέους, είναι πως τα ομόλογα θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των πιστωτών μας οι οποίοι θέτουν επιτακτικά τον εν λόγω όρο.
Σ' αυτή τη φάση, πληροφορίες αναφέρουν οτι υπήρξε και παρέμβαση της Γερμανιας, η οποία προωθεί την πρώτη επιλογή.
Παπαδήμος: Ανοιχτές οι διαπραγματεύσεις για το PSI
Ανοικτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το PSI και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
«Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές. Εάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας.
«Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η μια είναι προϋπόθεση της άλλης».
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε δυο κύριους στόχους για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Την δημοσιονομική εξυγίανση με την προσδοκία, όπως είπε, «να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να δημιουργούμε νέο δημόσιο χρέος», και την αποκατάσταση και στη συνέχεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Η επίτευξη αυτών των σκοπών δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προϋπόθεση απαραίτητη για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση, για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να μειωθεί η ανεργία».
Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί απέτυχε στους δύο παραπάνω τομείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη αν δεν γίνει εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια για «επιστροφή σε πολιτικές υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης».
Επανέλαβε σχετικά με τη αναγκαιότητα ρύθμισης του μισθολογικού κόστους ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διάλογο προτρέποντας σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους και ότι δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί.
Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι οι σημαντικές θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο και πως το μέλλον της χώρας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ
Πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:
"Συνεχίστηκαν σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Aποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες –κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.
Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης.
Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους".
Συναγερμός και στο ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις του PSI
"Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους».
Αυτά δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, πριν από λίγο .
Νωρίτερα το "R" ανέφερε:
Κρίσιμες οι ώρες
Συνεχείς είναι οι επαφές και οι διαβουλεύεσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών, με τους παράγοντες της ελληνικής πλευράς να καταδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η πλευρά των τραπεζιτών, με τον επικεφαλής του IIF και εκπρόσωπο των ομολογιούχων κ. Τσαρλς Νταλάρα, συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι πιέσεις για καλύτερους όρους, όπως υψηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα, και γι΄αυτό άλλωστε μιλά για «άλυτα κομβικά θέματα». Άλλωστε, κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για σειρά εκκρεμών θεμάτων, που θα πρέπει μέχρι την επόμενη συνάντηση της Τεταρτης να έχουν κλείσει.
Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφαντάζ δήλωσε πως «πρώτα θα γίνει η οριστικοποίηση του PSI και μετά θα δούμε τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.» Ο κ. Αλφαντάζ, δήλωσε ακόμα ότι «Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί μετά από αυτές τις συζητήσεις θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους όρους και το ανακοινωθέν της 26ης Οκτωβρίου».
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία το αργότερο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Την ίδια ώρα εντείνεται η αγωνία για την επιτυχία του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων, καθώς εάν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι υψηλό, τότε είτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα, είτε η συμμετοχή των ιδιωτών να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα με τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τις οποίες πρώτο μετέδωσε το “R” από την περασμένη Τετάρτη, είτε σήμερα, Παρασκευή, είτε το αργότερο τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων.
Η νομοθετική διάταξη που επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Eurogroup Working Group (στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως.
Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου) -των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο- και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.
Σχηματικά από τη διάταξη προκύπτει πως στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τα 104 δισ . ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που επιβάλει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης είναι επιβεβλημένη, καθώς η συμφωνία που θα συνομολογήσουν οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος με τους κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα κάνει ρητή αναφορά στα Collective Action Clauses.
Αναφορά στις ρήτρες θα κάνει και η διερευνητική επιστολή Letter of Inquiry (LOI) που θα αποστείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους 8.000 περίπου θεματοφύλακες των ελληνικών ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας τους να ενημερώσουν τους επενδυτές τους για τους όρους της ανταλλαγής και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ομολογιούχοι
Εάν οι ομολογιούχοι αρνηθούν να δεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και η ΕΕ δεν συμφωνήσει να δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια, τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να «σώσει» την παρτίδα για την χώρα μας, επισημαίνουν τόσο διπλωματικές πηγές, όσο και οι αναλυτές.
Συγκεριμένα, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters, εάν και οι τράπεζες
και οι χώρες της ΕΕ δεν κινηθούν προς την πλευρά της Ελλάδας, τότε ούτε και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να το κάνει. Όπως άλλωστε τόνισε το ΔΝΤ, όσο καθυστερείται αυτή η πολύ δύσκολη απόφαση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το να γλυτώσει η Ελλάδα τον γκρεμό. Και χρειάζεται να γνωρίσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, εάν το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.
Σύμφωνα με τον Ben Μay, επικεφαλής αναλύσεων της Capital Economics, ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, όταν πλησιάζει η λήξη ομολόγων ύψους 14,5 δις ευρώ, μπορεί να είναι μικρός αλλά παραμένει εξαιρετικά σημαντικός. Όπως υπογραμμίζει, είναι όμως ένας πολυ υπαρκτός κίνδυνος και οι ανησυχίες θα ενταθούν όταν πλησιάζει η ημερομηνία που λήγουν τα ελληνικά ομόλογα τον Μάρτιο, εάν μέχρι τότε δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού PSI. Όπως προσθέτει, υπάρχει μία σειρά πραγμάτων που μπορούν να πάνε στραβά για τη χώρα, και σημαντικότατο στοιχείο είναι το ότι ίσως η χώρα να μην συμφωνήσει με όλα αυτά που απαιτούνται να γίνουν από μέρους της.
IΗS Global Insight
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IΗS Global Insight, Diego Iscaro, σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξει η Ελλάδα ότι προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό της, ακόμη και σε ένα πολιτικά πολύ δύσκολο περιβάλλον. Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα χρειάζεται την ανάπτυξη, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει το επίπεδο του χρέους της αλλά και για την πολιτική προθυμία να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το γεγονός του ότι η οικονομική κατάσταση ειδικά στην ευρωζώνη χειροτερεύει, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος.
H Whitney Debevoise, πρώην εκτελεστικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να χρηματοδοτηθεί πλήρως το πρόγραμμα της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δωθούν περαιτέρω ευρωπαϊκά χράματα. Αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για το ΔΝΤ το να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πλήρως χρηματοδοτημένο.
Στο εάν τελικά αποχωρήσει το ΔΝΤ, η Debevoise απαντά ότι το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος το ΔΝΤ θα συμφωνήσει, αλλά αρκεί όμως να έχει δει πριν ότι υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης από την πλευρα της Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr