Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ήδη χτες ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο ομιλίας του στην ΟΚΕ επιβεβαίωσε δήλωσε πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI, ωστόσο, χτες το βραδυ υπήρξαν διαρροές ότι αποχώρησε απο την όλη διαδικασία το ισπανικό hedge fund, Vega Asset Management. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι το μοναδικό fund που εκπροσωπείται στην επιτροπή διαπραγμάτευσης διαφώνησε με την διαδικασία , αλλά δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες. Στην ομάδα παραμένουν η Εθνική, η Alpha Eurobank, η AXA, η BNP Paribas, η CNP Assurances, η Commerzbank, η Deutsche Bank, η ING, η Intesa San Paolo, και η LBBW.
Ωστόσο, πάλι χτες κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο Dow Jones Newswires δήλωνε πως η Ελλάδα είναι πιθανό να καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 50%. «Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προχωράει καλά, δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να υπάρξει στις αρχές Ιανουαρίου ένα προσχέδιο συμφωνίας», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή των ομολόγων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν πάντως πληροφορίες, οι ιδιώτες πιστωτές πέτυχαν αρχικά τα νέα ομόλογα και η σύμβαση που θα τα ακολουθεί να διέπονται και να ερμηνεύονται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση των συμβάσεων αυτών να έγκειται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι αποφάσεις του όποιου θα είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από την Ελλάδα.
Ωστόσο, πλέον η προσοχή στρέφεται στην διαθεσιμότητα των 30 δισ. ευρώ, ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα από τον EFSF στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου και θα διασφαλίσουν πως το επιτόκιο δανεισμού των νέων ομολόγων (κυμαινόμενο) θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυρθεί χρέος 130 δισ. ευρώ, ενώ οι ζημιές που θα καταγράψουν οι τράπεζες θα είναι σε καθαρή παρούσα αξία μεγαλύτερες του 65%.
Αγκάθι και μάλιστα σοβαρό παραμένει το θέμα του επιτοκίου καθώς παρά τις αμοιβαίες κινήσεις δεν καθίσταται δυνατή ακόμα η συμφωνία. Η ελληνική πλευρά είχε εξαρχής προτείνει επιτόκιο 4,6% προβάλλοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν άμεσα, ήδη από το 2012, τα οφέλη από το PSI τα οποία στον προυπολογισμό έχει εκτιμήσει σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά ξεκίνησαν με επιτόκιο 8% αλλά σήμερα η πρότασή τους προσεγγίζει το 6%. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια συμβιβαστική πρόταση που συζητείται προβλέπει την κλιμάκωση του επιτοκίου με κουπόνι 4%, για τα πρώτα 3 χρόνια, αύξηση στο 4,5% για την επόμενη πενταετία (έως το 2020) και 5% για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου. Με βάση την πρόταση αυτή η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους διαμορφώνεται στο 65%.
Η ελληνική κυβέρνηση και το IIF, του οποίου προεδρεύει ο Τσαρλς Νταλάρα, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ώστε να μην αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τα λεγόμενα Collective Actions Clause (CACS). Η πηγή εξήγησε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις με αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, «όταν μία χώρα φτάνει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και αυτοί εκπροσωπούν το 75% των συνολικών πιστωτών, η συμφωνία γίνεται υποχρεωτική για τους υπόλοιπους». Με τα σημερινά δεδομένα, και λόγω του γεγονότος ότι μερικοί εκ των δανειστών «σέρνουν τα πόδια τους», η παραπάνω πιθανότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει υποχρεωτικό «κούρεμα», άρα θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.