Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το PSI και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τα πρόσθετα μέτρα ώστε να να επιστρέψεις η Τρόικα εντός του Ιανουαρίου και να υπογραφεί η σύμβαση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν προωθηθούν είναι πολύ πιθανόν να μην υπογραφεί η νέα σύμβαση, με την Τρόικα να διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία. Μάλιστα, πηγές στο ΔΝΤ και την ΕΕ διαρρέουν ότι και οι δύο θεσμικοί πιστωτές δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.
Μέτρα και Μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Τρόικα θα περιμένει να γίνουν πράξη οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας από την ύφεση.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, το πάγωμα των μισθών μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και η μείωση των κατώτατων αποδοχών. Την ίδια ώρα, θα προωθηθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τρόικα δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα θέσουν θέμα άρσης των εμποδίων και των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και απασχόλησης εργαζομένων με μειωμένο μισθό (νέοι έως 25 ετών που αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού), ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.
PSI
Οπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου θα είναι επίπονες, αν αναλογιστεί κανείς αυτές που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση σε λιγότερο από 30 ημέρες και εν μέσω εορταστικής περιόδου θα πρέπει:
- Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
- Να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζητεί τη δέσμευση των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα υλοποιηθούν κατά γράμμα και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
- Να έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI Plus, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξει το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το PSI έχει στόχο να επωφεληθούμε με μείωση 100 δισ. ευρώ, 47 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, και να μπορέσουμε να έχουμε ένα χρέος, που το 2020 θα κινείται σε βατά επίπεδα -υψηλά, αλλά βατά και ελεγχόμενα- του 120% του τότε ΑΕΠ της χώρας.
Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να δεχθούν μικρότερο επιτόκιο, κάτω του 6%, χωρίς όμως να έχουν απώλειες μεγαλύτερες του 54%. Ωστόσο, η πρόταση απέχει από αυτή του ελληνικού Δημοσίου, που οδηγεί σε απώλειες για τις τράπεζες 65%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr