«Η Ελλάδα έλαβε μια πρόταση από τους ιδιώτες πιστωτές και θα την εξετάσει. Δεν απορρίφθηκε αλλά το deal δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα», φέρεται να δήλωσε ο τραπεζίτης.
"Οι τράπεζες ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν περίπου το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανείων του επίσημου (κρατικού) τομέα", είπε ο τραπεζίτης.
Νωρίτερα στην ημέρα άλλος αξιωματούχος του τραπεζικού κλάδου είπε στο Reuters ότι οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας και της κυβέρνηση ολοκληρώθηκαν χωρίς όμως να είναι αυτή τη στιγμή εφικτή μία συμφωνία. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
"Δόθηκε στην Ελλάδα μια πρόταση (από τους ιδιώτες) και θα εξεταστεί. Δεν απορρίφθηκε, αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί συμφωνία από σήμερα", είπε.
Nωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος συνδέσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την επιτυχία του PSI. Όπως είπε, "η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα". Μετά τη συνάντησή του με με τον Eπίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Horst Reichenbach, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΕ και μέλη της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, "έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το PSI.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, "το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία".
Τα σενάρια
Με επιτόκιο στο 4,5%, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να τα βρίσκουν κυβέρνηση και τραπεζίτες στις πρώτες χθεσινές επαφές. Επισήμως, πάντως, λέγεται ότι δεν συζητήθηκε καθόλου θέμα επιτοκίων, αλλά η πρόταση προβλέπει κούρεμα κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και για το υπόλοιπο 50 για κάθε ομόλογο αρχικής αξίας 100, τα 15 θα είναι σε μετρητά και τα 35 σε νέο ομόλογο ελληνικού Δημοσίου χωρίς εγγύηση από το EFSF. Η νέα πρόταση όμως της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα νέα αυτά ομόλογα θα είναι απολύτως εξασφαλισμένα, όπως επιθυμούν οι ομολογιούχοι, καθώς θα είναι ομόλογα πρώτης εξασφάλισης.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι στην ίδια επενδυτική θέση με τα δάνεια του EFSF, θα έχουν δηλαδή την ίδια αντιμετώπιση σε περίπτωση νέου κουρέματος ή χρεοκοπίας με τα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των διακρατικών δανείων.
Η νέα αυτή προσέγγιση, όπως εκτιμούν παράγοντες που συμμετέχουν στις διαδικασίες, διευκολύνει τη συμφωνία με τους πιστωτές και δημιουργεί θετικότερο κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του εξάλλου δήλωσε πως η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο κούρεμα του χρέους της είναι μοναδική περίπτωση και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θα βοηθήσει τους ομολογιούχους να συμφωνήσουν.
Στο πλαίσιο μίας τέτοιας συμφωνίας είναι εφικτό να αποδεχθούν οι ομολογιούχοι χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 5% που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.
Για την κυβέρνηση αλλά και για την τρόικα η επίτευξη συμφωνίας για το PSI είναι κομβικής σημασίας, αφού από αυτή εξαρτάται η υλοποίηση όλου του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Το PSI θα κρίνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική πορεία και την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων για το 2012, καθώς ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα εντός του 2012 συναρτώνται άμεσα, με την τελική μορφή του PSI και συγκεκριμένα με την εξοικονόμηση τόκων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr