Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πρώτον, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν την πολιτική αβεβαιότητα. Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, η χώρα έχει μπει ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, κάτι που θα πρέπει να σταματήσει για να επιτελέσει το έργο της η νυν κυβέρνηση Παπαδήμου.
Δεύτερον, στο τέλος του μήνα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα 9μήνου, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές τουλάχιστον 15 δισ. από το «κούρεμα» 50% στα ομόλογα, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει την υπαγωγή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, δηλαδή θα εκδώσουν κοινές μετοχές και θα υπαχθούν στο κράτος. Από την άλλη, μένει να φανεί αν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι φήμες, ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν να μετακυλίσουν τις ζημιές τους σε μελλοντικές χρήεις.
Τρίτον, η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή. Οι ξένοι οίκοι και κυρίως οι οίκοι αξιολόγησης Moody's, S&P και Fitch, έχουν βάλει στο «μάτι» την αμερικανική οικονομία, καθώς χθες τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν απογοήτευσαν τις αγορές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση ΑΕΠ 2%, όταν οι αγορές περίμεναν 2%. Αυτό, σε εξέλιξη με την κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη προκαλεί νευρικό κλονισμό στους επενδυτές, απογειώνοντας το χρυσό στα 1700 δολ. την ουγγιά και το ευρώ στο 1,35 σε σχέση με το δολάριο.
Τέταρτον, οι αγορές περιμένουν επιτέλους να ληφθεί μία συνολική απόφαση από την Ευρώπη,τέτοια που να κάμψει τις αντιρρήσεις τους και τις ενστάσεις τους ως προς την ικανότητα της Γηραιάς Ηπείρου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι μέσα στην Ελλάδα που ζητούν να ακολουθηθεί το αμερικανικό παράδειγμα, αυτό του τυπώματος χρήματος σε συνδυασμό με την απαρέγκλιτη δημοσιονομική προσπάθεια των κρατών μελών.
Πέμπτον, σε ότι αφορά στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το πόρισμα της Blackrock. Οι επισφάλειες των τραπεζών ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Αυτό ενδεχομένως να περάσει στα αποτελέσματα του 2011, κάτι που θα εμφανιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Έκτον, οι αγορές, αλλά και οι Έλληνες επενδυτές ανησυχούν για την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ήδη, εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έχει γίνει καμία ιδιωτικοποίηση. Το ενδεχόμενο να προκύψει νέα κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και μέχρι αυτή να ενημερωθεί, η αγορά κάνει λόγο για ένα επιπλέον διάστημα έξι μηνών ως νεκρό χρόνο και αδράνειας.
Οι έξι αυτοί λόγοι, αναφέρουν χρηματιστές, είναι ικανοί για να αποτρέψουν τους επενδυτές να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα, εκτός κι αναλώνονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αντίδρασης που σημειώθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης χθες, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 704,04 μονάδες (+2,63%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 277 μονάδες (+4,28%), η μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 1,80 ευρώ (+4,65%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,5250 ευρώ (+11,7%).
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]