Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μέσα σε 12 μόλις μήνες χάθηκαν 364.353 θέσεις εργασίας, δημιουργώντας 294.845 νέους ανέργους, διαψεύδοντας το μύθο της κινητικότητας. Από το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 έχουν χαθεί 574.242 συνολικά θέσεις, τα 2/3 των οποίων σε ένα χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι όσο βαθαίνει η ύφεση και απομακρύνονται οι προοπτικές ανάπτυξης , τόσο αγριότερα θα γίνονται τέτοια φαινόμενα. Ειδικότερα εάν η αύξηση τα ανεργίας συνεχίζει με ταχύτητα άνω του 2%, και η μείωση της απασχόλησης με ρυθμό άνω του 2.5%, δε θεωρείται καθόλου απίθανο το ποσοστό της ανεργίας να υψωθεί πάω από το 20%, επιστρέφοντας την ελληνική οικονομία στο 1960, όπου η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 23%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφία της ανεργίας . Πρώτη και μάλιστα κατά πολύ είναι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με το ρεκόρ του 23,1%.Ακολουθούν οι περιφέρεις της Ανατολική Μακεδονίας- Θράκης, κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικής Ελλάδας, όλες με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.
Ένδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας Ελληνική Χαλυβουργία, της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργικής στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, προέβη σε 37 απολύσεις, με το δικαίωμα του 5%, μετά από άρνηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου να δεχθούν μείωση το καθεστώς μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα οι προτάσεις της εταιρείας περιελάμβαναν απασχόληση με 4μηνη διάρκεια και μειωμένες αποδοχές και μετά επαναφορά στη προηγούμενη κατάσταση, αυτή του 8ώρου, θέσεις που στο εργοστάσιο του Βόλου έγιναν δεκτά. Οι εργαζόμενοι ζητούν ανάκληση των απολύσεων και μετά από αίτημα στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη συγκαλέσθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργασιακών σωματείων, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, νομικών συμβούλων της εταιρείας και του ιδιοκτήτη, Ν.Μάνεση.
Σε παρόμοια, αν και πολύ σοβαρότερη κατάσταση βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρεία ΑLAPIS.Συγκεκριμένα η εταιρεία, που χρωστά πάνω από 830 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έχει προχωρήσει σε πάνω από 400 απολύσεις, ενώ σχεδιάζει να προβεί σε 1400 ακόμα. Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο τελευταίος δήλωσε ότι απαιτούνται αλλαγές όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτικές προκειμένου να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοιτα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων.