"Πάγο" στις προσλήψεις των εργαζομένων με πλήρες ωράριο απασχόλησης και πλήρη μισθό έχουν βάλει οι ιδιοκτήτες μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς από τον "κουρέα" περνούν πλέον τέσσερις στους δέκα υπαλλήλους.
Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών προχωρά στην πρόσληψη εργαζομένων με μειωμένους μισθούς έως και 50% και με περιορισμένο ωράριο εργασίας, γεγονός που επιβεβαιώνει σχετική έρευνα για "άνθιση" του λεγόμενου "part - time job"(μερική απασχόληση).
Κύκλοι της αγοράς εργασίας επισημαίνουν την ολοένα και αυξανόμενη τάση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων ακόμα και ως προς την ανασφάλιστη εργασία, καθώς από τη μία συμφέρει τους πρώτους, οι οποίοι "γλιτώνουν" την κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και από την άλλη δίνει διέξοδο στο επαγγελματικό αδιέξοδο των δεύτερων, οι οποίοι περιμένουν κάθε μήνα στην "ουρά" για την λήψη του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται εδώ ότι την αρχή έκανε ο κολοσσός του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ο ΟΤΕ, η διοίκηση του οποίου, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και ιστορικές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων, κατέληξε σε συμφωνία με το εργατικό δυναμικό για "μαχαίρι" στις μηνιαίες απολαβές και στο ωράριο εργασίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, υποχώρηση της τάξεως του 20,93%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 83.829 άτομα, σημείωσε το πλήρες ωράριο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα στο 9μηνο:
-Μειώθηκε ο αριθμός των προσλήψεων κατά 72.179 άτομα (κατατέθηκαν 537.581 νέες συμβάσεις έναντι 609.760) όπως και ο αριθμός των επιχειρήσεων που προσέλαβαν προσωπικό (254.282 έναντι 261.120).
-Αυξήθηκαν κατά 5,57% οι νέοι ευέλικτα απασχολούμενοι, με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, στους 220.849 από 209.199, φτάνοντας να αποτελούν το 41% (έναντι 34,3%) των νεοπροσλαμβανόμενων.
-Αυξήθηκαν κατά 173,34% οι μετατροπές συμβάσεων για ήδη απασχολούμενους.
Την ίδια ώρα, το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο ακατάλληλο, με έξι στους δέκα εργαζομένους να δηλώνουν φόβο ως προς το αν μελλοντικά και συγκεκριμένα το 2012 θα έχουν τη δουλειά τους ή θα έχουν αποτελέσει "θύματα" των μαζικών απολύσεων.
Το αίσθημα της ανασφάλειας έχει δε ενισχυθεί ύστερα από το "κούρεμα" της τάξεως του 50% του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και κυρίως έπειτα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ, 6 στους 10 εργαζομένους εκφράζουν επιφυλακτικότητα ως προς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για απομείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι οι σοβαρές συνέπειες θα φανούν αργότερα.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr