Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται, σύμφωνα τουλάχιστον με το Bloomberg, οι συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιδιωτών πιστωτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της συμμετοχής των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι συζητήσεις που γίνονταν λίγο πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής «βρίσκονται σε αδιέξοδο».
Το πρακτορείο υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες συγκλίνουν μεν σε απομείωση της τάξης του 50%, αλλά η διαφωνία επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες της διαδικασίας, και ιδιαίτερα για το ποσοστό των νέων ελληνικών ομολόγων που θα είναι εγγυημένο.
Η τελευταία πρόταση στο τραπέζι, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, προέβλεπε απομείωση 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων -κατά άλλη πηγή, το ποσοστό αυτό ίσως βρεθεί πιο κοντά στο 45%.
Αποφάσεις για το ελληνικό «κούρεμα» θα έφερναν επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες πιο κοντά σε συμφωνία για τα υπόλοιπα «καυτά» θέματα της Συνόδου, και ιδιαίτερα το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -η οποία άπτεται άμεσα των ζημιών που θα υποστούν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες θα συνεχιστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή».
Όλα ανεπίσημα
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως, ανεπισήμως θα αποφασιστεί και ανεπισήμως θα προταθεί στους πιστωτές ένα κούρεμα της τάξης του 50 με 60%, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Μάλιστα, το IIF ανέφερε ότι την Τρίτη υπήρξε σημαντική πρόταση εκ μέρους των ιδιωτών ομολογιούχων για το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, χωρίς να επκταθεί σε λεπτομέρειες. Άλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της είπε ότι την Τετάρτη δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τα νούμερα του haircut, παρά μόνο οι βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που τείνει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα και τόσο έντονο το αδιέξοδο στους κόλπους της Ε.Ε., αφού έχουμε φτάσει στο παρά... ένα και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, που ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση. Και πως να μη συμβαίνει αυτό όταν υπάρχει το οξύ πρόβλημα του ελληνικού χρέους από την μία και η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και η βεβαιότητα από την άλλη ότι ακολουθεί η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, η Ιταλία.
Ο Ιταλικός Τύπος επικαλείται πληροφορίες ότι αλλάζει η φρουρά στην πρωθυπουργία με τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραχωρεί τη θέση του. Κι ενώ όλα μοιάζουν στον αέρα λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, από τις Βρυξέλλες κυκλοφορούν φήμες ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει:
α) Κούρεμα 60% μέχρι να πέσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
β) Νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ.
γ) Αποκρατικοποιήσεις 30 δισ. ευρώ και όχι 50 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά, και
δ) οι αποκρατικοποιήσεις να υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο και όχι στο αγγλικό, προκειμένου να μην τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας.
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, δεν θα καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που είναι ενήμεροι των διαβουλεύσεων.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων - σχετικά με το "κούρεμά" τους - δεν έχουν καταλήξει. Σημειώνει ακόμη ότι ένα σχέδιο αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής, το οποίο κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν περιλαμβάνει καμία διατύπωση για συμφωνία ως προς το "κούρεμα" των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών και αναφέρεται μόνο σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να γίνεται αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.
Ένα ξεχωριστό "σχέδιο όρων και προϋποθέσεων" σχετικά με την αύξηση της "δύναμης πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) - που αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης συμφωνίας - καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν γνωρίζουν πόσο πολύ θα μοχλευθούν τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου. "Ένας πιο ακριβής αριθμός της έκτασης της μόχλευσης μπορεί να προσδιορισθεί μόνο μετά από επαφές με τους δυνητικούς επενδυτές", αναφέρει το σχέδιο.
CNBC: 50% το κούρεμα - Μετά τις 7 Νοεμβρίου ανακοινώσεις
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παραπάνω αναφορά υποδηλώνει ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το ΕΤΧΣ μπορεί να μην ολοκληρωθούν έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείει, πάντως, να είναι σήμερα έτοιμες οι λεπτομέρειες σχετικά το ΕΤΧΣ, καθώς το σχέδιο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής περιέχει κενά, τα οποία συχνά συμπληρώνονται λίγες ώρες πριν από αντίστοιχες συνόδους.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι περιέγραφαν μία αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύνοδος θα κινηθεί πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αγορών.
Με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόβσκι, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου Ecofin, σημειώνει "ότι το πλήρες πακέτο μπορεί να μην είναι έτοιμο" την Τετάρτη και επικαλείται αυτό ως έναν λόγο για την αναβολή της προγραμματισμένης - πριν από τη σύνοδο κορυφής - συνεδρίασης του Ecofin.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ολλανδία απειλεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει από τη σύνοδο κορυφής, αν δεν έχει το βεληνεκές για να λύσει οριστικά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή η αλλαγή στάσης αντανακλά την απογοήτευση της ολλανδικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι αναγκάζεται να στηρίζει συνέχεια ημίμετρα που απέτυχαν να αναχαιτίσουν την κρίση.
Πάντως, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι τα διαπραγματευόμενα μέρη παραμένουν διχασμένα σε ό,τι αφορά στο τι θα γίνει με το υπόλοιπο 50% του χρέους.
Κεφαλαιακή επάρκεια 9% μέχρι τις 30/6 προβλέπει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ΕΕ
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ μπορεί να δώσουν εγγυήσεις στις τράπεζες που ψάχνουν για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν την πιστωτική κρίση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούν να στραφούν σε δάνεια από το EFSF, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά την απαίτηση οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012. Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, πάντως δεν γίνεται αναφορά για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των τραπεζών, ενώ επισημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις για πιο άμεση στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Κομισιόν: Χωρίς συγκεκριμένα νούμερα οι ανακοινώσεις της Συνόδου
Οι ηγέτες της ευρωζώνης μάλλον δεν θα δώσουν λεπτομερή νούμερα για όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά την σύνοδο κορυφής την Τετάρτη το βράδυ, καθώς αυτά θα προσδιοριστούν σε συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνικές επιτροπές, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που περιμένουν από αυτούς απόψε είναι αυτό ακριβώς. Πραγματοποιήθηκε τεχνική δουλειά (πριν την σύνοδο) και πιθανώς να πραγματοποιηθεί τεχνική δουλειά (μετά την σύνοδο)", είπε ο Olivier Bailly."Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εκεί για να παρέχει λεπτομέρειες για όλα τα νούμερα σχετικά με τεχνικά θέματα και τέτοια", είπε.
Η κόντρα με τους τραπεζίτες για το κούρεμα - Τα σενάρια για EFSF και ανακεφαλαιοποίηση
Μετά από αναβολές, παρατάσεις, ακυρώσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταληκτική ημέρα για λήψη σημαντικών αποφάσεων φτάνει σήμερα, στην κρισιμότερη ίσως Σύνοδο Κορυφής από τη σύσταση της Ευρωζώνης.
Είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής που λόγω του χάσματος που παρέμενε ανάμεσα στις διεκδικήσεις Γαλλίας και Γερμανίας όλη την περασμένη εβδομάδα, δεν έδωσε κάτι παραπάνω από δεσμεύσεις ότι οι ηγέτες θα συναινέσουν σε δυναμικές και οριστικές αποφάσεις μέχρι τη σημερινή Σύνοδο.
Στο αποκορύφωμα της έχει φτάσει εν τω μεταξύ η κόντρα των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, που αντιτίθενται στην πρόταση που προωθεί η γερμανική πλευρά για εθελοντικά πολύ βαθύτερο κούρεμα σε ποσοστό που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα κυμαίνεται γύρω στο 60%. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως οι ιδιώτες θα πρέπει να αποδεχθούν κούρεμα άνω του 50%, απειλώντας τους σε διαφορετική περίπτωση με ένα υποχρεωτικό κούρεμα και ένα πιστωτικό γεγονός με άγνωστες για την Ευρωζώνη συνέπειες.
Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής και μέχρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
O κ. Γιούνκερ ακύρωσε χθες με ανακοίνωση του το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο εν όψει της Συνόδου Κορυφής ενώ το ίδιο έπραξαν λίγο αργότερα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο ανησυχιών στις αγορές και την κοινή γνώμη.
Η ανησυχία «φούντωσε» όταν στο Ευρωκοινοβούλιο ο Βέλγος Γκυ Φέρχοσταντ προσκόμισε προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής βάσει του οποίου προβλέπεται κούρεμα 60% για τα ελληνικά ομόλογα.
Ανοιχτά παραμένουν και μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το νούμερο των 100 δις. που έχει ακουστεί μέχρι στιγμή να μην «ικανοποιεί» τις αγορές, ενώ με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση στον αέρα, άγνωστο είναι το αν θα ληφθεί και οριστική απόφαση και για το τρίτο αλληλένδετο με αυτά τα δύο ζητήματα θέμα προς επίλυση, δηλαδή τη μόχλευση και τη «δύναμη πυρός» του EFSF.
Όπως έγινε χθες γνωστό, τα δύο κυρίαρχα σενάρια για το μηχανισμό EFSF είναι αφενός η στήριξη και η ενίσχυση των κεφαλαίων του από ένα όχημα ειδικού σκοπού (SpiV) με συμμετοχή χωρών όπως η Νορβηγία, το Κατάρ ή ακόμη και του ΔΝΤ και η χρήση του ως μηχανισμός ασφάλισης αγοράς ομολόγων.
Ακόμη και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα αγορά ομολόγων, έτσι ώστε να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας τελεί υπό διαπραγμάτευση, με το Βερολίνο να αντιδρά στη συνέχιση του που φημολογείτο ότι θα στηριχθεί από τα πορίσματα της Συνόδου.
Το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης Ιταλίας αποτελεί άλλωστε πιεστικό παράγοντα αποφάσεων με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να κυμαίνεται κοντά στο 6%.
Αισιόδοξος πάντως παραμένει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
"Λίγο παραπάνω από 24 ώρες πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύουμε πάνω σε στιβαρές και πειστικές λύσεις για να παραδώσουμε αύριο ένα αναλυτικό πακέτο για σταθερότητα και ανάπτυξη", ανέφερε ο κ.Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου.
"Είναι ώρα να τελειώσει η αβεβαιότητα" συμπλήρωσε.
Σταυρούλα Μαλαίνου - Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr