Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.
«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό».
Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί «για να ανασάνουμε».
Όπως ανάφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός, «προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως χρειάζεται να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση: «Χρειάζεται συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για πανευρωπαϊκή λύση» επισήμανε.
«Έχουμε βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, βούληση για κοινωνία με συνοχή, βούληση να σωθεί η Ελλάδα με συμμετοχές στα βάρη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των τραπεζών, βούληση για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων το λεγόμενο EFSF» ανέφερε για τις συζητήσεις που είχε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάναμε. Αναζητούμε την βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους αποσαφηνισμένους στόχους».
Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι o ελληνικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».
Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.
Την Τετάρτη τα νεότερα...
Tα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» δήλωσαν Αγκέλα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί κατά την κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στο ενδιάμεσο στη συνόδου Κορυφής, ενώ η Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη.
Ταυτόχρονα, ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ειδική ευθύνη που έχουν Γαλλία και Γερμανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τετάρτη θα πρέπει να βρει μία συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη και θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Σε ότι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών».
«Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ανοιχτό το ποσοστό του «κουρέματος»
Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι μη εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των Βρυξελλών. Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες θα πρέπει, όπως τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές, αν αυτό αποτύχει στα κράτη, και αν και αυτό δεν είναι δυνατό στο ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό.
Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηριχθούν τα κράτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr