Στο μεταξύ, "πάγο" στο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης βαζει η διαφωνία Γαλλίας και Βερολίνου σχετικά με την αύξηση των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Από την πλευρά της η Γαλλία προτείνει τη μετατροπή του ΕΤΧΣ σε τράπεζα, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος μόχλευσης του. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Με τη σειρά τους, ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η γερμανική κυβέρνηση αρνούνται να δώσιυν θετική ψήφο στη γαλλική πρόταση, επισημαίνοντας ότι "στη Γερμανία ο συνασπισμός είναι διαιρεμένος για το ζήτημα. Δεν είναι μόνο η Merkel που πρέπει να πείσουμε".
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες έφυγαν από τη συνάντηση αρνούμενοι να σχολιάσουν οτιδήποτε στους δημοσιογράφους.
Ερωτώμενος εάν επιτεύχθηκε μια συμφωνία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup και παρών στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγώ, απάντησε «έχουμε ακόμη να συναντηθούμε το Σάββατο, την Κυριακή».
Την ίδια στιγμή, "υπερβολικά αισιόδοξες" χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν πηγές της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν πρώτα να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να αποφασίσουν εάν θα καταβάλουν το μερίδιό τους στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν η σύνοδος της Κυριακής συμφωνήσει σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, αυτό θα καταστήσει το χρέος περισσότερο βιώσιμο και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εγκρίνει την επόμενη δόση- πιθανώς το Νοέμβριο
Ενισχύονται οι "φωνές" υπέρ της επιθετικής μείωσης του ελληνικού χρέους
Ενισχύεται η άποψη σε κάποια από τα βασικά μέλη της ευρωζώνης ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) ίσως πρέπει να γίνει σε αναγκαστική και όχι σε εθελοντική βάση, είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι από την ΕΕ.
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θέλουν μια μεγαλύτερη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, κάτι που θα απαιτούσε από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συνεισφέρουν πολύ περισσότερα από 50 δις ευρώ στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, είπαν οι πηγές
"Κάποιες χώρες εργάζονται με βάση κάποια πολύ επιθετικά σενάρια", είπε αξιωματούχος της ΕΕ.
"Ας σοβαρευθούμε, όλοι ξέρουν ότι ένα κούρεμα 50%, όπως ζητά η Γερμανία, δεν είναι εθελοντική κίνηση".
Τον Ιούλιο, οι ιδιώτες ομολογιούχοι συμφώνησαν να συνεισφέρουν 50 δις ευρώ σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω προγράμματος επαναγοράς και ανταλλαγής ομολόγων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μοιάζει τώρα να μην είναι αρκετό.
"Τον Ιούλιο, είχαμε συμμετοχή 50 δις με κούρεμα 21%", είπε άλλη πηγή. "Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε τώρα;...Κάποιες χώρες απαντούν λέγοντας ότι θα πρέπει να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι τράπεζες".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr