Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης προτείνουν η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, που έχει ήδη επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει επιπλέον εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αυστηρής εποπτείας των Αθηνών, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΕ.
Διάψευση
Η Κομισιόν διέψευσε τα σενάρια αναφέροντας πως δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ήταν νομικά ανέφικτο κάτι τέτοιο βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση
Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση, την οποία απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Στην Ελλάδα έχει ήδη εγκατασταθεί ένας μικρός αριθμών στελεχών της Κομισιόν που διενεργούν ελέγχους για λογαριασμό της τρόικας, που αξιολογεί κάθε τρίμηνο την πρόοδο της χώρας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Επιπλέον, η ομάδα κρούσης της ΕΕ παρέχει στην Αθήνα τεχνογνωσία σε θέματα φορολογικά και για την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ.
"Το μέγεθος της παρέμβασης είναι χωρίς προηγούμενο", δήλωσε η πηγή. "Αν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά".
Άλλοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση για μεγαλύτερη εποπτεία της Ελλάδας, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης επιτήρησης στην Αθήνα.
"Υπάρχει σίγουρα στήριξη για μεγαλύτερη επιτήρηση," δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
Μια άλλη πηγή είπε ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας.
"Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων", είπε η πηγή. "Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους". Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της.
"Η ομάδα εργασίας θα είχε διαχειριστικές αρμοδιότητες", είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν. "Ο ρόλος της είναι να στηρίζει την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την εντολή".
Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει "κηδεμονία" για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Κομισιόν στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.
Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Γερμανός Horst Reichenbach, θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες και θα μπορούσε να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα. Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Guenther Oettinger, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. "Είναι θέμα εξουσίας", είπε η πρώτη πηγή. "Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν είναι στα χέρια τους - οι Έλληνες θα πρέπει να το αποδεχθούν αυτό". Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους.
"Το να δοθούν εκτελεστικές εξουσίες στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά", είπε. "Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα' έπρεπε". Αν και μια τέτοια κίνηση θα καθησύχαζε την Γερμανία ότι τα επιπλέον δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι διασφαλισμένα, πιθανώς να εξόργιζε την Ιρλανδία, η οποία θα ανησυχούσε ότι θα είχε παρόμοια αντιμετώπιση παρά την ταχύτατη πρόοδο που σημειώνει στο σκέλος της περικοπής των δαπανών.