Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ, χαρακτήρισε χτες «όνειρο» όσους πιστεύουν πως στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, ενώ ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.
Παρά τις προειδοποιήσεις Τρισέ ότι «ο χρόνος πιέζει, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επικίνδυνων αλλαγών, με την Ευρώπη στο επίκεντρο», παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για επικείμενη κατάρρευση της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φλερτάρουν με μία ακόμη αποτυχία στο να δώσουν μία πειστική απάντηση, όπως έχουν αποτύχει και μέχρι στιγμής.
Η Ευρώπη έχει να δώσει απαντήσεις σε δύο ζητήματα αναφέρουν οι αναλυτές: για το χρέος της Ελλάδας και για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ωστόσο, οι διχογνωμίες και οι διαφωνίες δεν λείπουν την ώρα μάλιστα που και οι ίδιοι οι ηγέτες εμφανίζουν διγλωσία και ανακολουθία απέναντι στους εαυτούς τους.
Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg έγραφε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσγειωθούν και να μην υποστηρίζουν ότι κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους Πρέπει να παράσχουν μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταρρεύσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης και τέλος να παράσχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αρκετά μεγάλες ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η κρίση δεν θα μετακυλήσει σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ήδη έχει αρχίσει να διευρύνεται η συζήτηση για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν τελικά μπορεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος να αντέξει μία τέτοια εξέλιξη, όταν μάλιστα οι θεσμικοί πιστωτές (ΕΕ, ΔΝΤ) δεν θα συμμετάσχουν. Όμως, ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος της IIF, κ. Γιόζεφ Ακερμαν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» μέχρι 50%, στα πλαίσια του ίδιου του PSI που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών φαίνεται όμως να ορθώνεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι καθυστερήσεις στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους έχει αρχίσει να βγάζει στην επιφάνεια τις παθογένειες και τις αδυναμίες του συστήματος, με πολλούς μάλιστα αναλυτές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πάνω από «δύο ελληνικά πακέτα» (200 δις. ευρώ) για να καλυφθούν τα προβλήματα και να ανακοπεί η κρίση, η οποία τείνει να γίνει συστημική (όπως προειδοποίησε εσχάτως και ο Τρισέ).
Τι απόψεις άλλωστε των Ευρωπαίων (Μπαρόζο, Γιούνκερ, κα) που προειδοποιούσαν για στήριξη των τραπεζών, έχει αρχίσει να συμμερίζεται πλέον και η αντιπρόεδρος της άκαμπτης Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Σαβίνα Λαουτενσλάγκερ η οποία εξέφρασε την άποψη πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Είναι σαφές πλέον ότι οι Ευρωπαίοι, και δη οι Γερμανοί θέλουν να μεταθέσουν την ευθύνη της απόφασης μίας ριζικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της δεύτερης μέσα σε τρία χρόνια διάσωσης των τραπεζών σε ανώτερο επίπεδο, και αυτό δεν είναι άλλο από τη σύνοδο των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου.