Όπως ακριβώς συνέβη και τον Ιούνιο, όταν και η πέμπτη δόση ήταν συνδεδεμένη με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, έτσι και τώρα η έκτη δόση είναι συνδεδεμένη με το πολυνομοσχέδιο. Η κομματική αναταραχή του Ιουνίου άλλωστε ομοιάζει τόσο με την κομματική αναταραχή των τελευταίων ημερών, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί και πάλι να χαράξει κάποιες κόκκινες γραμμές σε θέματα που έθεσε η Τρόικα.
Ζητούμενο για τον επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής είναι να περάσουν τα σκληρά ζητήματα, παρά τις όποιες διαφωνίες, ώστε να εφαρμοστούν σταδιακά η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τα άλλα εργασιακά ζητήματα που έθεσε η Τρόικα την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συνεννόηση ώστε το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν τις 23 Οκτωβρίου.
Η δυσφορία και η ανησυχία πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει εκδηλωθεί σε κλειστές συσκέψεις και ο προβληματισμός για την πολιτική διαχείριση είναι διάχυτος. Όμως, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς. «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη ρίξτε την». Ο υπουργός οικονομικών μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στο ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εξεράγει λέγοντας « Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο να προχωρήσει ή θεωρείται ότι είναι ανίκανη ή αναποτελεσματική τότε ρίξτε την».
Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:
(Δείτε στα Σχετικά Αρχεία την Αιτιολογική Έκθεση)
-Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, των φορέων απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.
-Για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, το ανώτατο όριο των μηνιαίων τακτικών αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική κατηγορία ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που προκύπτει για τους υπαλλήλους με αντίστοιχη σχέση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στο Δημόσιο.
-Περικοπή των αποδοχών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών των ΤΕΙ, των ερευνητών και των διπλωματικών υπαλλήλων κατά ποσοστά έως και 60% μέσω καταργήσεων επιδομάτων και άλλων ριζικών αλλαγών στα ειδικά μισθολόγιά τους.
-Με βάση τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν, οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά εντός του 2012 σε νέα μισθολογικά καθεστώτα, παρόμοια με αυτά που θα ισχύσουν από 1-11-2011 για τους 450.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.
-Τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές, οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του Δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.
-Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις
-Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου, που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων προσόντων, όπως ορίζονται ειδικότερα από το σύστημα αξιολόγησης. Προκειμένου για την προαγωγή από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α το ποσοστό αυτό είναι 80% τουλάχιστον.
- final_aitiologiki.doc (155 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr