Με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί πάνω από 10,6%, το Χ.Α. κλυδωνίζεται και οδηγείται σε νέα χαμηλά, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Η κρατικοποίηση της πρώτης ελληνικής τράπεζας, της Proton Bank, η αντίστοιχη κίνηση για την γαλλοβελγική Dexia, αλλά και το μεγάλο “κούρεμα' που σχεδιάζεται για τα ελληνικά ομόλογα, οδηγεί τον κλάδο σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί πάνω από 21%, στα 30 λεπτά, το Τ.Τ. υποχωρεί κατά 17,54%, στα 50 λεπτά, η Eurobank, σχεδόν κατά 14%, στα 70 λεπτά, η Εθνική κατά 13%, κάτω από τα 2 ευρώ και η Alpha κατά 11,11%, στο 1 ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα, αφού, ούτε από τη χθεσινή συνάντηση των Μέρκελ – Σαρκοζί προέκυψε κάτι ξεκάθαρο ως προς τις διαθέσεις τους για τη διάσωση της Ελλάδας και των τραπεζών. Οι εξελίξεις επηρεάζουν έντονα το ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού η συμπεριφορά των ευρωπαϊκών δεικτών είναι πιο... ψύχραιμη.
Οι αγορές, αλλά και οι ξένοι ηγέτες, όπως ο Ομπάμα και ο Κάμερον ζητούν από την Ευρώπη να ληφθεί λύση εδώ και τώρα, ενώ χθες Μέρκελ – Σαρκοζί, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουν στο ύψος του κουρέματος, όπως μεταδίδουν άλλωστε τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, έκαναν λόγο για ένα σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα.
Ήδη στην Πειραιώς έχουν αλλάξει χέρια 2,3 εκατ. τεμάχια, στη Eurobank πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, στην Εθνική 3,1 εκατ. τεμάχια και στην Alpha 1,3 εκατ. τεμάχια. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 716 μονάδες, αν και στο άνοιγμα των συναλλαγών τη Δευτέρα βρέθηκε στα χαμηλά των 701 μονάδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr