Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Κομισιόν είπε την Παρασκευή ότι πιθανόν να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ενίσχυση των τραπεζών τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.
«Υπάρχει πράγματι μια ευκαιρία να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπεϊλί.
«Θα ήταν άσκοπο για τις χώρες-μέλη να δράσουν διμερώς, μεμονωμένα. Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση και πρέπει να συζητήσουμε την προσέγγιση αυτή», σημείωσε.
Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή είχε πεί πως «υπάρχουν πολλές επιλογές που εξετάζονται. Είναι πιθανό να υπάρξει κάτι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Εάν παρουσιαστεί πριν την Σύνοδο (17 Οκτωβρίου), η απόφαση θα ακολουθήσει σύντομα».
Την ίδια ώρα, την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα παραστούν στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου θα αποφασίσουν τον τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών, εξέφρασε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Ελσίνκι, ο κ. Ρεν είπε ότι όλες οι χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενισχύσουν τις τράπεζες τους μέσω των αγορών ή με δική τους (κρατική) στήριξη.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τουλάχιστον όλες οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν (να ενισχύσουν τις τράπεζές τους) είτε μέσω των αγορών, είτε μέσω δικών τους κεφαλαίων», σημείωσε.
Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι ο EFSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών ως «ύστατη λύση», συμφωνώντας ουσιαστικά με τη γερμανική θέση.
Βερολίνο και Παρίσι διαφωνούν για τον ρόλο του EFSF και σε ό,τι αφορά τη στήριξη των τραπεζών.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το EFSF θα πρέπει να αποτελεί το ύστατο καταφύγιο, ενώ από την άλλη πλευρά, η Γαλλία επιθυμεί το EFSF να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενισχύει τις εκείνες τις γαλλικές τράπεζες που είναι ευάλωτες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι Γάλλοι έχουν παρεξηγήσει τον EFSF. Η θέση μας είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια πρώτα από τις αγορές, μετά να στραφούν στις κυβερνήσεις και μόνο, εάν δεν είναι διαθέσιμα, να καταφύγουν για βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους. προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια.
Ο EFSF «θα μπορεί να παρεμβαίνει μόνον σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορούν (να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους) με δικά τους μέσα, και πάντως υπό αυστηρούς όρους», τόνισε.
Την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να διστάσουμε» να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την ενίσχυσή τους απέναντι στην κρίση χρέους.
Όμως, τόνισε ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων δεν είναι δικαιολογημένη παρά μόνο «εάν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Η προειδοποίηση αυτή είχε ως αποδέκτη τη Γαλλία, η οποία θεωρείται σε αρκετά σταθερή οικονομική κατάσταση ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει με ίδια μέσα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, σχολιάζει η Handelsblatt.
Με τις γερμανικές θέσεις συμφωνεί και η ολλανδική κυβέρνηση. Σήμερα, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, υπάρχει συμφωνία με την Ολλανδία ότι ο EFSF θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για την στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
Οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τούς, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους, σημείωσε.