Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε για το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη του ΔΝΤ και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία. Ο Χάλεϊ είπε πως η έκθεση θα ολοκληρωθεί σύντομα.
"Ανοιχτή" σε ευνοϊκή τροποποίηση της 21ης Ιουλίου η κυβέρνηση
«Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, το ίδιο στέλεχος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στο Eurogroup, οι συζητήσεις με την τρόικα, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της κυβέρνησης και η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου.
Επισημαίνεται ότι όταν το κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν στην διάρκεια της Συνόδου αυτής αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα λήψης τελεσίδικων αποφάσεων.
Σχετικά με την τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι εκπρόσωποί της αυτό το διάστημα συντάσσουν την έκθεσή τους, διευκρινίζοντας ότι η σύνταξη της έκθεσης δεν συναρτάται με τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Βουλή, καθώς η κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών αποτελούν συμφωνημένες δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά φήμες και διαρροές περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει όλα αυτά, ωστόσο «δεν έχει στα χέρια της τίποτα το θεσμικό».
Ακόμη, περιέγραψε εκ νέου το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση του χρέους της.
Ερωτηθέν το κυβερνητικό στέλεχος αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι οι πολιτικές κινήσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της έκπληξης.
Αναφορικά με όσους ζητούν πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε από τη μια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φορτώνεται με την διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 180 χρόνια και ταυτόχρονα «αυτοί που πιάνουν τα κάρβουνα με γυμνά χέρια να κατηγορούνται ότι δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «εδώ δεν μιλάμε με όρους συγκυρίας, αλλά με όρους ιστορικούς, άρα απαιτείται εθνική νομιμοποίηση από όλους τους συμμετέχοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων και δημοσιογράφων».
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «τότε θα μείνετε με 154 βουλευτές», το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δυναμική ενός έθνους.
Βενιζέλος: Στο "τραπέζι" επανεξέταση της 21ης Ιουλίου
Τους βουλευτές που μετέχουν στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ο υπ.Οικ. και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ.Βενιζέλος
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν «παγώσει», αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και στην υπάρξη δύο μπλοκ: του γερμανικού με τη σύμπραξη της Ολλανδίας και του γαλλικού με τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ανέφερε περιγραφικά ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».
«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», συμπλήρωσε, με βάση πηγές, ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε πως ή θα καθηλωθούμε ή «θα μας βγει». Αναφορικά με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είπε στους βουλευτές πως ή θα διασφαλιστεί ή θα πάει προς το καλύτερο και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία θεσμικά κατοχυρωμένη.
Σε θέση άμυνας βρέθηκε ο κ.Βενιζέλος όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσει σε βουλευτές που έχουν εκφράσει την αντίθεση του στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Οι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, Βάσω Παπανδρέου και Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να σωθεί η χώρα για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο: «Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν καταστροφικό».
Η Μιλένα Αποστολάκη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιφάσεις περί διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, είπε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα».
Έντονο διάλογο είχαν παράλληλα ο κ.Βενιζέλος με τον βουλευτή Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά.
Συγκεκριμένα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ.Κουσελάς ρώτησε τον υπουργό τι μέτρα έχει πάρει για τους μεγαλοφειλέτες, για να λάβει την απάντηση πως είναι τρεις μήνες υπουργός, επιστρέφοντας την ερώτηση στον κ.Κουσελά για το τι έκανε αντίστοιχα όταν ήταν υφυπουργός. Ο κ.Κουσελάς "σήκωσε το γάντι" απαντώντας πως είχε παραδώσει λίστα με φοροφυγάδες, αναφέροντας μάλιστα πως είναι ο λόγος που έφυγε από την κυβέρνηση, και προβαίνοντας έτσι σε μία βαρυσήμαντη καταγγελία.