Όσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόσο οι τράπεζες της χώρας θα συνεχίσουν να υποφέρουν από σημαντικές εκροές καταθέσεων και να χάνουν σε ισχύ και σε μέγεθος, επισημαίνει ο οίκος ο οποίος εκτιμά πως η επέκταση του EFSF θα «βοηθήσει» στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.
H Moody’s πιστεύει πως ως μέρος του πολύ πιθανού πλέον προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας.
Ο οίκος επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα επιλέξει να μην προσφύγουν στα «ειδικά σχεδιασμένα κεφάλαια» για την στήριξη της ανακεφαλαιοποίησής τους. Στα πλαίσια της επέκτασης του πρώτου πακέτου διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδας από την τρόικα, τα 10 δισ. ευρώ αφορούσαν την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και αυτό το ποσό θα αυξηθεί στα 30 δισ. ευρώ.
Η Moody’s τονίζει πως αντί να προσφύγουν σε αυτά τα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να χτίσουν σταδιακά τα αποθεματικά των προβλέψεων, όμως η επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα τις αναγκάσει να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης, θα χρειαστούν τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ για να επανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως τονίζει, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανή με το απαιτούμενο κούρεμα να διαμορφώνεται στο 60%, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο. Συνεπώς, με βάση τα επίπεδα ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστεί να διαγράψουν 27 δις ευρώ περαιτέρω, κάτι που θα εξαφανίσει εντελώς τα κεφάλαιά τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr