Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Μόσιαλου κατά τη δεύτερη φάση της εργασιακής εφεδρείας (2012-13) «διοργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%».
Παρόλο που η παρένθεση στην παραπάνω πρόταση υποδηλώνει πως το εν λόγω 30% που αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 από τους υπάρχοντες 900.000 δημοσίους υπαλλήλους επιτευχθεί μέσω μετατάξεων ή μετακινήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, η συρρίκνωση του ενός τρίτου του Ελληνικού Δημοσίου μόνο μέσα από τις δύο αυτές διαδικασίες θωρείται βέβαιο πως θα δρομολογήσει και νέες απολύσεις μέχρι το 2013.
Η πρώτη φάση εφεδρείας
Αρχικά και μέσα στο 2011 σε προσυνταξιακό καθεστώς θα τεθούν 18.000 - 20.000 εργαζόμενοι και 6.000 έως 7.000 θα είναι οι προς απόλυση μέχρι το τέλος του 2011. Οι τελευταλιοι θα λάβουν ειδοποίηση για την απόλυσή τους κάτι που σημαίνει ότι θα λάβουν μειωμένη αποζημίωση.
Το κριτήριο το οποίο προτάσσεται είναι το ηλικιακό και αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο θα είναι 300 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση που αφορά το 2011 προβλέπει να τεθούν σε εφεδρεία:
Περίπου 18.000 έως 20.000 υπάλληλοι, που μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες έχουν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη και έχουν:
-συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
-σχέση δημοσίου δικαίου, ως υπάλληλοι του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν
Και στις δύο περιπτώσεις μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας, οι υπάλληλοι αυτοί συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εφεδρείας.
Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία, αφού έχει συμπληρωθεί η ηλικία για συνταξιοδότηση και οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας συνταξιοδοτούνται άμεσα.
Επίσης, σε εφεδρεία τίθενται οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς που συγχωνεύονται. Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 1.000. Όσοι εξ αυτών διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται, ενώ οι υπόλοιποι επανακαρτίζονται και εν συνεχεία απολύονται.
Το ίδιο καθεστώς (εφεδρεία - αξιολόγηση - επαναπρόσληψη ή απόλυση) προβλέπεται για 6.000 έως 7.000 υπαλλήλους μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Με καταλήψεις και απεργιές απαντά η ΑΔΕΔΥ
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011, ορισμένοι από τους οποίους θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε πως «θα απαντήσουμε στην εφεδρεία με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες την Τρίτη και από την Τετάρτη θα βγούμε στους δρόμους με γενικές απεργίες».
Ο κ. Βρεττάκος μίλησε για δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφεδρεία στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.
Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ραντεβού τρόικας- Σαμαρά για την εφεδρεία
Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η τρόικα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Μόσιαλου άσκησε κριτική στην πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία δηλώνοντας πως "η πρόταση της ΝΔ που επίσης μελετήθηκε και συνεκτιμήθηκε:
-αφορά εξαρχής το διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί -θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία (που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια), δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας
-εντάσσει σε καθεστώς εφεδρείας, και μάλιστα μαζικά, εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών
-στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση
-η υποτιθέμενη δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων, που ούτως ή άλλως καταργούνται στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου.