Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αξιωματούχοι από το Βερολίνο ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες από τις τράπεζες να δεχτούν μεγαλύτερες απομειώσεις από το 21% που έχει προτείνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) σύμφωνα με το σχέδιο της 21ης Ιουλίου.
Ο Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε όμως κατηγορηματικά αντίθετος στο να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία αυτή προσθέτοντας ότι προέχει η πλήρης εφαρμογή όλων όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Οι τραπεζίτες καλούν, ωστόσο, τους πολιτικούς να προχωρήσουν με το PSI. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα πρέπει να γίνει αργότερα, καθώς μια επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποβεί μακρά και ριψοκίνδυνη διαδικασία που θα επιδείνωνε την ψυχολογία στις αγορές.
"Είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτήν τη συμφωνία τώρα για να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης," δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός τραπεζίτης.
«H Γερμανία δεν πρόκειται να πιέσει κανέναν να αποδεχθεί επιπλέον ζημιές από την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα» δήλωσε σήμερα σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία πάντως του υπουργείου με το Bloomberg ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί κάτι τέτοιο καθώς προέχει η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα» και ότι «κάθε βήμα θα πρέπει να γίνεται στην ώρα του».
Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως αντέξουν εύκολα μια ελληνική χρεωκοπία. Υπάρχει όμως κίνδυνος να βρεθούν με τρύπα εκατοντάδων δις ευρώ στα κεφάλαιά τους εάν την πορεία της Ελλάδας την ακολουθήσουν και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ιρλανδία.
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου επέτρεψε στους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, το κούρεμα 21% στο οποίο συμφώνησαν οι τράπεζες μοιάζει πλέον αισιόδοξο σενάριο γιατί αποτιμά την αξία των ελληνικών ομολόγων πολύ επάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Η DZ Bank έγινε στις αρχές της εβδομάδας η πρώτη τράπεζα που υποστήριξε δημόσια ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να υποστούν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος. Η DZ Bank είπε ότι είναι ανοικτή να συμμετάσχει σε πιθανό δεύτερο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους για τη χώρα.
Διάφοροι άλλοι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι ένα τέτοιο δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι απαραίτητο εάν επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθιστώντας μη βιώσιμο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.
"Περαιτέρω διαγραφές είναι αναπόφευκτες", δήλωσε Γερμανός τραπεζίτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Στην περίπτωση αυτή, αυτό τραπεζίτης θα προτιμούσε ένα υπάρξει και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης που θα στηρίζεται και αυτό από τις τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα χρεωκοπούσε και οι ομολογιούχοι θα έχαναν από 60 έως 80 τοις εκατό των χρημάτων τους.