Το ερώτημα του εάν θα οδηγηθεί ή όχι η Ελλάδα στο default, έχει κάνει και πάλι δυναμικό come-back, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως στις ημέρες λίγο πριν την εκταμίευση των δόσεων του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς και τις ημέρες λίγο πριν την λήξη των CDS.
Για την αγορά, το θέμα δεν είναι το εάν η Ελλάδα θα χρεοπήσει, αλλά το πότε και το πώς, σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, Jane Foley. ΄Ενα ελεγχόμενο default θα ήταν ξεκάθαρα πολύ λιγότερο επίπονο και καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Μία άτακτη χρεοκοπία θα στείλει κύματα πανικού και σοκ σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προσθέτει η Foley.
Οι οικονομολόγοι πάντως δεν βλέπουν να υπάρχουν και πολλές πιθανήτητες οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη να λύσουν το θέμα της Ελλάδας σύντομα, κάτι που θα δώσει συνέχεια και στην έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών. Επισημαίνουν μάλιστα πως η απειλή για default της χώρας τον Οκτώβριο είναι υπαρκτή. Για να αποφύγει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τις τριες δεσμεύσεις της προς την τρόικα – περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επιτύχια του PSI ).
Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Baring Asset Management, Khiem Do επισημαίνει πως τα χρονικά όρια στενεύουν για την Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο πως η έλλειψη της έκτης ή της οποιασδήποτε δόσης από εδώ και στο εξής, ισούται με αναγκαστικό ισχυρό haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο συνεπειών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Αυτό φοβάται η αγορα, και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ότι ίσως και να χρειαστεί να γίνει.
H Νοmura σημειώνει πως αν και τελικά η Ευρώπη θα καταφέρει, αν και με δυσκολία βέβαια, να επιβιώσει, ωστόσο, η ανικανότητα και η απροθυμία των χαρασσόντων πολιτική να αναλάβουν ταχέως δράση, αυξάνει τον κίνδυνο για εξαιρετικά αρνητικές συνέπεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη συνολικά.
Ο ιαπωνικός οίκος δίνει 20% πιθανότητα η Ελλάδα να κυρήξει default, είτε λόγω της άσχημης κατάληξης με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είτε λόγω της αποτυχίας των χωρών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Σε αυτήν την περίτπωση η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα θα μπει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της τάξης του 10%-12%, ενώ η Ευρώπη θα αναγκαστεί να τριπλασιάσει το μέγεθος του EFSF να εμποδίσει την κρίση σε Ισπανία και Ιταλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr