Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
εξακολουθούν να διαπραγματεύονται και τα ελληνικά CDS, αφού τα σενάρια περί χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν.
Ειδικότερα, στις 8458 μονάδες βάσης έχει "σκαρφαλώσει" το spread των 2ετών τίτλων, των 5ετών στις 3674 μονάδες και των 10ετών ομολόγων στις 2228 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ρεκόρ σημειώνουν και τα ιταλικά spread. Συγκεκριμένα, των 5ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στις 444 μονάδες βάσης, ενώ των 10ετών ομολόγων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις 400 μονάδες, στις 397 μονάδες.
FT Deutchland: "Τους ασκούς τους αιόλου θα ανοίξει στην αγορά CDS ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας"
Την άποψη πως οι φωνές και παροτρύνσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις και στην αγορά ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (credit default swaps) εκφράζουν οι Financial Times Deutschland σε δημοσίευμά τους την Τρίτη.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times σχολιάζοντας τις δηλώσεις γύρω από το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας υπογραμμίζει πως οι τράπεζες είναι συχνά οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών και σε περίπτωση αφερεγγυότητας κάποιας χώρας θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν πως οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να κερδοσκοπούν εις βάρος της ικανότητας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να πληρώσουν τα χρέη τους, εξέλιξη που οδηγεί υψηλότερα τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα τους.
Για να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης απαιτείται κατά τους Financial Times Deutschland ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει κράτη και τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως τόσο ο EFSF όσο και ο ESM θα πρέπει να παρέχουν την ευκαιρία ενίσχυσης χωρών αλλά και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
Ωστόσο, οι Financial Times Deutschland σημειώνουν πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες δύσκολες λεπτομέρειες». Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά μια ερώτηση που «στοιχειώνει» τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το τι θα γίνει με τις συμφωνίες ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (CDS).
«Στην περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους οι εκδότες θα πρέπει να πληρώσουν την υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτό θα ήταν εκρηκτικό για τον τραπεζικό τομέα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως CDS έχουν διατεθεί στο εμπόριο, ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
«Ο οφειλέτης θα μπορούσε πράγματι να αντισταθμίσει τις απώλειές του, αλλά οι εκδότες που είχαν αρχικά κερδίσει από την πώληση των CDS θα πρέπει να τα αποπληρώσουν μπορεί να μπουν σε μπελάδες», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Βloomberg: Στο 98% οι πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας
Την ελληνική χρεοκοπία, ως προεξοφλημένο γεγονός, συνεχίζει να "παίζει" το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σημερινό του δημοσίευμα αναφέρει ότι η πιθανότητα της χώρας μας να φτάσει στην πτώχευση ανέρχεται πλέον στο εντυπωσιακό 98%.
Αφορμή για τις προβλέψεις αυτές αποτελεί η χθεσινή εκτόξευση των spread ελληνικών ομολόγων και κυρίως το νέο ιστορικό υψηλό, το οποίο κατέγραψαν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Δευτέρας τα 5ετή ελληνικά CDS.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα 5ετή ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν στις 7.318 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 5.200 μονάδων μέσα σε μία ημέρα, γεγονός το οποίο προμηνύει χρεοκοπίας εντός μίας πενταετίας, με πιθανότητες στο 98%.
Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δύο μήνες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο έχει σοβαρά ελαττώματα και χαρακτηριστικά αναφέρει πως από τα 109 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μόνο τα 34 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη αγορών ομολόγων και διάφορων περίπλοκων οικονομικών πράξεων.
Θέμα χρόνου θεωρούν οι επενδυτές το default
Η χρεοκοπία της Ελλάδας «παίζει» και πάλι έντονα ως σενάριο στις αγορές, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις ανησυχίες πως οι χαράσσοντες πολιτική δεν πρόκειται να βρουν μία μόνιμη λύση για την κρίση χρέους, βυθίζουν σε χαμηλά 26 και πλέον μηνών τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η Ελλάδα είναι ανήμπορη να πληρώσει τα χρέη της τονίζει ο Richard Bove, τραπεζικός αναλυτής στην Rochdale Securities, και δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη έχει ακόμη να αποτιμήσει τα κρατικά ομόλογα που κατέχει με mark to market, πολλές τράπεζες θα αναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο Bove, αν και είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πληρώσει το χρέος της και οι τράπεζές της είναι πιθανώς αφερέγγυες, καμία ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη τράπεζα δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο ίδιος, κάνει mark to market τα κρατικά ομόλογα που έχει.
Όπως υπογραμμίζει, καμία χώρα, και ούτε και η Ευρωζώνη, δεν θέλουν να αναλάβουν τα βάρη μίας «άτακτης» οικονομικά χώρας, και το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προκαλέσει dilution στα κέρδη του πουλώντας μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων για να αντικαταστήσει τις ζημιές που θα υποστεί εάν κάποια χώρα κηρύξει default.
Σύμφωνα με τον Bove, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το χρέος των προβληματικών χωρών, και ειδικά της Ελλάδας, θα υποστεί αναδιάρθρωση.
Πολλές χώρες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το να συνεχιστεί ο δανεισμός προς αυτές, κάτι που θα αυξήσει κι άλλο τα «βάρη» τους, δεν αποτελεί λύση. Χωρίς ανακούφιση του βάρους του χρέους της, η Ελλάδα, και πιθανώς και άλλες χώρες, θα κηρύξουν default.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η πτώχευση της χώρας μας είναι απλώς θέμα χρόνου και οδηγείται προς τα εκεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όπως τονίζει, κάποια στιγμή θα υπάρξει επανάληψη του 2008 και θα έλθει η κατάρρευση πολλών τραπεζών. Όπως επισημαίνει, η έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγεθύνει το πρόβλημα. Οι δυνάμεις της αγοράς σύντομα θα κάνουν αυτό που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις: θα σταματήσουν την πίστωση στις προβληματικές χώρες και τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατάσταση, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, κινδυνεύει να καταρρεύσει.
'
Οπως καταλήγει ο αναλυτής, είναι πολύ πιθανό πως η Ευρώπη θα ζήσει μία τεράστια χρηματοοικονομική κρίση, που θα συνδυαστεί με defaults κρατών και με σημαντικές ανάγκες άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο στην High Frequency Economics, Carl Weinberg η ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι προ των πυλών, με την εκτόξευση της ανεργίας να ακολουθεί σε συνδυασμό με αποπληθωρισμό και μηδενικά επιτόκια.
Όπως τονίζει, μετά από πολλούς μήνες απραξίας, ο χρόνος για να αποφευχθεί το ελληνικό default, έχει πλέον περάσει. Από τη στιγμή που θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, η αγορά γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι και άλλα μέλη της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα αφεθούν να αποτύχουν επίσης.
Με τα PIIGS να μετρούν 3 τρισεκατομμύρια χρέος, ο κ. Weinberg εκτιμά ότι οι απώλειες στο ευρωπαϊκό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο θα αγγίξουν τα 50 σεντς, οδηγώντας σε ένα χτύπημα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες να σταματήσουν τον δανεισμό. Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια θα αναγκαστούν να τις διασώσουν, ανεβάζοντάς τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ για τις εθνικές κυβερνήσεις σε «τρομακτικά επίπεδα».
Όπως τονίζει ο κ. Weinberg, το αληθινό κόστος ενός default στη ζώνη του ευρώ, είναι αδύνατο να το γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων, λόγω του τεράστιου όγκου των CDS που έχουν γραφτεί. Πάντως, αυτό είναι ένα σοκ που εύκολα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο γρήγορα, όπως ακριβώς έκανε και το χτύπημα από τη Lehman.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, δεν υπάρχει μέρος να κρυφτεί κανείς από αυτήν την κρίση, τουλάχιστον όχι στην Ευρωζώνη. Οι γερμανικές τράπεζες δεν είναι πιο ασφαλείς από τις ελληνικές, σε ένα σενάριο καταστροφής. Ο μύθος ότι ομόλογα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από τα δεινά του χρέους της Ευρωζώνης θα αποδειχθεί λάθος το λεπτό που η πρώτη γερμανική τράπεζα ανακοινώσει ότι έχει ανάγκη το κοινό για να την βοηθήσει στην αύξηση του κεφαλαίου της.
Κ. Ε.