Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τη Φινλανδία να παραιτηθεί από τόκους", αναφέρει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς. "Όποιος δίνει εγγυήσεις (σ.σ.: για τα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι' αυτό", δήλωσε ο κ. Ρέιντερς στο περιοδικό, προσθέτοντας: "Οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο".
Μόνη εναντίον όλων η Φινλανδία
Συμβιβασμό για τις εγγυήσεις αναζητά η Φινλανδία εγκλωβισμένη στην ανυποχώρητη στάση που τηρούν ελέω πολιτικού κόστους ο πρωθυπουργός και η υπ. Οικ της χώρας.
"Δε θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε άλλες χώρες μέλη ούτε να απειλήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ" δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
"Δουλεύουμε πάνω σε μία συμφωνία που να είναι τεχνικά εφικτή και αποδεκτή από όλες της χώρες-μέλη".
Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η Φινλανδία να κάνει πίσω και να συμμετέχει στο β' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς εγγυήσεις.
Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης από Μπαρόζο, Λαγκάρντ και Ζαλμ
Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης έστειλαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γκέριτ Ζαλμ.Κατά την επίσκεψή του στη Βουλή της Αυστραλίας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη - από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. «Θέλω να είμαι σαφής. Η ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί, αν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, αλλά τόνισε τις δηλώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. «Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία. «Νομίζω ότι όλοι οι εταίροι - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ ή οι χώρες της Ευρωζώνης - είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί κατάλληλα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο κ. Ζαλμ, που διατέλεσε επί 12 χρόνια έως το 2007 υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, η Ευρώπη θα περιπέσει σε μία ύφεση χειρότερη από αυτή της δεκαετίας του ’30, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. «Θα έχουμε μία ύφεση, η οποία θα κάνει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1930 να μοιάζει με τίποτε», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, μεταδίδει το Ρόιτερ.
Ο ίδιος διαφώνησε με την πρόταση του πρώην Επιτρόπου της Ολλανδίας στην ΕΕ Φριτς Μπολκενστάιν να τεθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση. Η επόμενη σημείωση θα είναι ότι θα πρέπει να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη, μετά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και αν αυτό συνεχισθεί θα μείνουν μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ζαλμ.