Ο κ. Βενιζέλος είχε, σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό -μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το Παρίσι- και τον ενημέρωσε για όλες τις συζητήσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός δήλωσε ότι "δεν τίθεται ζήτημα (ούτε από την τρόικα) να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα. Τίθεται ζήτημα να ανασχεθεί η ύφεση και να εφαρμόσουμε τα ήδη συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών".
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και μερικές φορές και έλλειμμα παραγωγικότητας και τόνισε ότι "πρώτη προτεραιότητα είναι να προωθηθούν -και θα προωθηθούν- έως το τέλος του έτους οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές": ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ), επέκταση εργασιακής εφεδρείας, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, νέο φορολογικό σύστημα.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η ύφεση εφέτος στην οικονομία θα είναι βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν, πολύ κοντά στο 5%, ενώ ούτε το 2012 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εκ των πραγμάτων, αλλάζουν και τα δεδομένα για το έλλειμμα, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει ότι είναι εφικτό να προσεγγισθεί όσο το δυνατόν ο στόχος με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η 6η δόση των 8 δις. ευρώ αποτελεί και την "αφετηρία" των συζητήσεων με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι οι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "όλα είναι καλυμμένα. Το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο". Άφησε, έτσι να εννοηθεί ότι πιθανόν η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου δανειακού προγράμματος, που έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Για το νέο δανειακό πρόγραμμα και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος θα έχει εκ νέου συζητήσεις με τους ομολόγους του στα άτυπα Eurogroup και Ecofin, στις 16- 17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συζητήσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι "είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα αποθεματικά των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων" που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου.
Ο υπουργός τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι "τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα". Εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ και της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μακρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή , αλλά παράλληλα δήλωσε "ανοικτός" σε καλές ιδέες και προτάσεις, διότι "τώρα χρειάζεται και συστράτευση και υποστήριξη και υπομονή και ελπίδα". Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές και κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (είχε χαρακτηρίσει ανεξέλεγκτη τη δυναμική του δημοσίου χρέους), λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε μετωπική και απόλυτη αντίθεση με όλους τους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να βγάζει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες εκθέσεις".
Στο μεταξύ, στα μέσα Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει στην Αθήνα η ομάδα εκπροσώπων της τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων της 6ης δόσης.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση "η κοινή ομάδα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ συζητά πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και εξετάζει την εφαρμογή της πολιτικής, υπό το πρίσμα της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή έχει κάνει καλή πρόοδο, αλλά προσωρινά αποχώρησε από την Αθήνα ώστε να επιτρέψει στις Αρχές να ολοκληρώσουν τεχνικές εργασίες που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον προϋπολογισμό του 2012 και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων. Η αποστολή αναμένει ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές Αρχές, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".
Νωρίτερα, το "R" μετέδιδε:
Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φθάσει η περικοπή των δαπανών και κυρίως αν αυτή τη φορά θα περάσει το σταθερό αίτημα της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις. Οι επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ζητούν εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις εργαζομένων και γενικώς ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το κλίμα φαίνεται να βαρύνει ιδιαίτερα, καθώς ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππας, έχει κάνει λόγο για αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με το βάρος να δίνεται στην ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες.
Αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ., όπως είπε, είναι έτοιμο.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη διαχείριση των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα εξής θέματα:
- Προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία 1:10 για το 2011 τηρείται με “ευλάβεια”.
- Συμβασιούχοι. Τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010.
- Εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια. Πέραν του νόμου, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.
- Αποχωρήσεις - προσλήψεις έως το 2015. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr