Παράλληλα, υπό αναθεώρηση θέτει τις αξιολογήσεις της Alpha Bank και της Eurobank. Η Moody's σε έκτακτο σημείωμα της σήμερα αναφέρει ότι εξετάζει τους όρους συγχώνευσης και θα αξιολογήσει το συντομότερο το νέο σχήμα.
Οι αξιολογήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της EFG Eurobank Ergasias είναι στο Β3, από τις 25 Ιουλίου όταν και ανακοινώθηκε η τελευταία αξιολόγηση.
Παράλληλα, ως έναυσμα για ευρύτερες ανακατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών τραπεζών, θεωρεί η Moody's το deal Alpha – Eurobank.
Η συγχώνευση της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τη Moody's, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Νοτίου Ευρώπης, με συνολικό ενεργητικό περί τα 150 δις. ευρώ και ένα δίκτυο 2.276 υποκαταστημάτων. Μάλιστα, ο οίκος βλέπει σημαντικά θετικά στοιχεία από αυτή τη συγχώνευση, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για τον ελληνικό κλάδο γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα, στα θετικά κατατάσσει:
-Υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, με αποτέλεσμα να ενισχύει την ικανότητα της νέας τράπεζας να απορροφά τις απώλειες από την αύξηση των προβληματικών δανείων και από ένα πιθανό νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα
-Η οικονομία κλίμακας που δημιουργείται θα βελτιώσει το κόστος λειτουργίας, ενώ μπορεί να αναδυθούν νέες συνέργιες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια
-Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στο deal μπορεί να βελτιώσει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των καταθετών
-Το deal μπορεί να προκαλέσει περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, κατά τις προτροπές μάλιστα και της Τράπεζας της Ελλάδας
Η Moody's επισημαίνει πάντως ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες στον κλάδο παραμένουν, γι' αυτό άλλωστε υπό αξιολόγηση βρίσκονται όλες οι ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, η υποβάθμιση έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους και η καταγραφή των απομειώσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος αξιολόγησης επανέλαβε τις παραμέτρους που είχε γνωστοποιήσει τον Ιούλιο, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών:
1)Οι ζημίες από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα
2)Οι απομειώσεις από τη συμμετοχή στην αναδιάταξη του κρατικού χρέους
3)Τα επίπεδα ρευστότητας λόγω της μείωσης των καταθέσεων
4)Οι όροι ενεργοποίησης των υποστηρικτικών μηχανισμών του κλάδου
Fitch: Εποικοδομητικό το deal
Εποικοδομητική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη συγχώνευση μεταξύ Αlpha Βank και Eurobank ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν, αφού οι προκλήσεις διατηρούνται...
Υπενθυμίζεται ότι με έκθεσή του στις 26 Ιουλίου ο οίκος Fitch είχε ανακοινώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Fitch, μετά την πρόταση των διοικητικών συμβουλίων της Alpha Bank και της Eurobank για μεταξύ τους συγχώνευση, που υποβλήθηκε στις 29 Αυγούστου, θα προκύψει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, βάσει των συνολικών assets. Ο οίκος τα εκτιμά στα 146 δισ ευρώ υπό τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Ο οίκος κάνει ειδική μνεία στην κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 3,9 δισ. ευρώ της νέας τράπεζας η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας, συνεχίζει η Fitch, κρίνεται απαραίτητη, δεδομένων των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων που κυριαρχούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η νέα τράπεζα, κατά τον οίκο, θα επωφεληθεί από το ισχυρότερο και μεγαλύτερο δίκτυο, τα έσοδα αλλά και τις συνέργειες.
Ωστόσο, προειδοποιεί η Fitch, αυτές οι συνέργειες θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, δεδομένου του γεμάτο προκλήσεις λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
"Θεωρούμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.... Η ποιότητα των assets των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και ως αποτέλεσμα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας θα συνεχίσουν να είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος", προσθέτει η Fitch.
Alpha Bank: H συγχώνευση με Eurobank οδηγεί στη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων
Η πίεση για περαιτέρω εταιρικούς μετασχηματισμούς στην ελληνική τραπεζική αγορά, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank, αναμένεται να ενταθεί και να δημιουργήσει ισχυρούς και ισότιμους ανταγωνιστές προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.
Η επέκταση εκτός συνόρων, οι επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές που δρομολογούνται στην προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών διαχείρισης των κεφαλαίων της πελατείας απαιτούν ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα που να προσαρμόζονται ευέλικτα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, προσθέτουν.
Η απόφαση της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank, των δυο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα, με την καταλυτική συμμετοχή μάλιστα και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από το Κατάρ, αποτελεί πλέον κομβικό σημείο αναφοράς στην διαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων. Πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλίμα βαθειάς ύφεσης, δημοσιονομικής κρίσης και απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές προσδοκίες σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναφέρουν επίσης οι αναλυτές της τράπεζας.
Έτσι, η κίνηση αυτή επαναφέρει την αισιοδοξία στην πολλαπλώς χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, δημιουργεί συνθήκες για τόνωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και, την χρηματοδότηση της ανάκαμψης μόλις σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική κατάσταση. Η νέα κεφαλαιακά ισχυρή τράπεζα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης σε μια οικονομία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της και σε μια κοινωνία που οι αντοχές της καθημερινά δοκιμάζονται.
Τέλος, η νέα τράπεζα επιδιώκει την υπέρβαση των αντικειμενικών εμποδίων πρόσβασης στις αγορές που δημιουργεί η κρίση χρέους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλο και περισσότερο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Μπορεί, έτσι, να καταστεί κινητήριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, διοχετεύοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Η στρόφιγγα ήταν πάντα ανοικτή. Με την συγχώνευση δημιουργούνται προϋποθέσεις να πέσει και νερό στο αυλάκι, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr