Κοντά στην οριστικοποίηση του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και Τρόικα, με κύριο στόχο να αρχίσει ήδη από το 2011 η εφαρμογή του.
Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι «πολύ πιο δίκαιο και προωθητικό της πρωτοβουλίας των υπαλλήλων» και ότι δεν θα υπάρξει μια νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση».
Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μοιραία θα εκδηλωθεί νέος γύρος περικοπών για τους υπαλλήλους των «προνομιούχων» υπουργείων όπως το Οικονομικών , το Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίου πανεπιστημίου φθάνουν στα 2070 ευρώ τον μήνα. Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης , Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1520 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας 1310 ευρώ τον μήνα, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.
Για το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τα υπουργεία όπου η «προσωπική διαφορά» είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας εργαζόμενος που είναι κοντά στην σύνταξη, δεν θα προλάβει να την απορροφήσει. Το δεύτερο αφορά νεότερους υπαλλήλους όπου η εξίσωση θα γίνεται σχετικά γρήγορα, σε περίπου 5 χρόνια.
Η ωρίμανση στους χαμηλόμισθους θα είναι ανά 2 χρόνια ενώ για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια ανά 3 χρόνια.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει εναρμόνιση μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, η οποία θα προωθηθεί με αντιστοίχηση των αποφάσεων των ΔΕΚΟ.
Πιέσεις για νέα μέτρα
Ιδιαίτερα βαρύ κρίνουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τρόικα παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για νέα μέτρα. Κατά την επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε η πορεία των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη των δαπανών και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προχωρούν σε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστώσεις.
Με βάση τα στοιχεία που είχαν ήδη στα χέρια τους οι ελεγκτές διαπίστωσαν καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και τόνισαν ότι κάποιες αλλαγές έχουν μεν ψηφιστεί ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει. Πολλές απορίες διατυπώθηκαν και για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι τροϊκανοί σχολίασαν ότι με τις ρυθμίσεις δεν μειώνεται το μισθολογικό κόστος. Παράλληλα, παρατήρησαν ότι έχουν μείνει πίσω και οι ιδιωτικοποιήσεις υπενθυμίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Βενιζέλο, Σαχινίδη, Οικονόμου) ότι ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ομοίως, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο της τρόικας μπήκε όμως και το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων καθώς οι εκπρόσωποί της παρατήρησαν ότι δεν έχουν προχωρήσει, αντιθέτως έχει δοθεί 9μηνη παράταση για να γίνει η σχετική προεργασία από τα υπουργεία. Επίσης έθεσαν το ζήτημα με τις δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ καθίσταται δύσκολος από τις ίδιες τις συνθήκες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr