Ο υπουργός ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν η Wall Street Journal δημοσίευσε τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που έκαναν λόγο για ύφεση πάνω από 2% το 2012.
«Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα», είπε.«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.
“Σύντομα θα λυθεί το ζήτημα με τις εγγυήσεις”
Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Ιουλίου, ζήτησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας.Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρωζώνη να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να αποδείξει ότι μπορεί να αντιδρά για να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα των αγορών.
Πρέπει να καταβάλουμε μία κολοσιαία συστηματική προσπάθεια για να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, υπογράμμισε.
Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων για το νέο δάνειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο των εμπράγματων εγγυήσεων και απηύθυνε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και τώρα πλέον απομένει να βρεθεί μία λύση χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας.
Αργτερα, είπε για το θέμα των εγγυήσεων ότι λάβαμε εντολή (σ.σ από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις) για διμερή διαπραγμάτευση ώστε να ενισχυθεί το νέο πρόγραμμα στήριξης και προσέθεσε ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε με την Φινλανδία προκειμένου να είμαστε συνεπείς για το δάνειο των 109 δισ. ευρώ.
Αυτό, υποστήριξε, το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι όταν δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία από τη φινλανδική κυβέρνηση είπαμε ότι τελεί υπό την έγκριση των χωρών της Ευρωζώνης.
Η απαίτηση για εγγυήσεις, σημείωσε στρέφεται κατά της ενότητας στην Ευρωζώνη και γι' αυτό, ανέφερε, η Κομισιόν είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι αναζητείται λύση χρηματοοικονομική (καταβολή μετρητών), χωρίς να έχει εμπράγματο χαρακτήρα.
Ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής της χώρας στο ευρώ (σχολιάζοντας τα κινδυνολογικά σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), επισημαίνοντας ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα.
Τράπεζες
Αναφορικά με τις τράπεζες σημείωσε ότι έχουμε καθαρή επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες καλύπτονται από το ευρωσύστημα και συνεπώς είναι απόλυτα ασφαλείς.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος να έχουν μέχρι το τέλος του έτους core Tier 1 στο 10%.
Αυτό, προσέθεσε, δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι όποιες απώλειες εγγράψουν οι ελληνκές τράπεζες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα καλυφθούν μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),
«Οι ελληνικές τράπεζες [...] μετέχουν στο λεγόμενο PSI. Θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειές τους από τον υφιστάμενο μηχανισμό», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα δοθεί μέσω του υφιστάμενου ταμείου.
Η επίσημη επιστολή του υπ. Οικ. για την ανταλλαγή ομολόγων
Επίσημη πρόσκληση απέστειλε νωρίτερα το υπ. Οικ. στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοστελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί (90%) από τον ιδιωτικό τομέα.
«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρεται η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
IIF: Στο 50% η συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο
Υπενθυμίζεται στο 50% περιορίζεται η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές από το Institute of International Finance.
«Η συμμετοχή βρίσκεται περίπου στο 50% τώρα» αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.«Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αύξηση στις επόμενες ημέρες εάν ξεκαθαριστούν κάποιες λεπτομέρειες».
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία που έχει θέσει η Αθήνα στις τράπεζες για να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο πακέτο στήριξης λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί επενδυτές όμως, προβληματίζονται σε θέματα όπως η λογιστική αντιμετώπιση των τεσσάρων επιλογών που προτείνει το πακέτο και το εάν θα περιλαμβάνονται και τίτλοι λήξεως μετά το 2024.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr