Τρισέ
Τη διαβεβαίωση ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα συνεχιστεί έδωσε ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 επιβεβαίωσε ότι ΕΚΤ παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά και αγοράζει ομόλογα της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
«Είμαστε παρόντες στη δευτερογενή αγορά» δήλωσε ο Τρισέ, ενώ ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, είπε ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή.
«Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό και δεν μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν άμεσα δράση και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την στήριξη της Ελλάδας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Αυτό που περιμένουμε είναι οι κυβερνήσεις να πράξουν αυτό που θεωρούμε ότι είναι η δουλειά τους, να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους», δήλωσε.
Τι ζητούν οι αγορές
Οι φόβοι για επιστροφή των ΗΠΑ, της νούμερο 1 οικονομίας του κόσμου, στην ύφεση, καθώς και οι ανησυχίες πως η νέα στρατηγική της ΕΚΤ για αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία ακόμη βραχυπρόθεσμη ανάσα και όχι μία μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση, διατηρούν τις αγορές σε πανικό.
Αυτό που φαίνεται να ζητά πλέον η αγορά είναι η δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη και η έκδοση ευρωομολόγου.
Η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αρχίσει να συγχωνεύεται σε μια πιο αποτελεσματική δημοσιονομική ένωση. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσουν ως μία προσωρινή ανάσα ανακούφισης για την κρίση χρέους της περιοχής, ωστόσο δεν αποτελούν την λύση για αυτήν.
Οπως σημειώνουν οι fund managers, η ΕΚΤ ανέλαβε δράση και πήρε την σημαντικότατη απόφαση να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, κάτι το οποίο ήταν επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή, όμως η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν έχει ακόμη ανακάμψει καθώς οι ανησυχίες ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη μόνον στήριξη για τις τράπεζες, είναι έντονες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Unicredit σε note που έστειλε στους πελάτες της, επανέλαβε την αμυντική της στάση απέναντι στις μετοχές παραμένοντας underweight στις μετοχές τις ευρωζώνης και μειώνοντας τον στόχο του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 50, για τα τέλη του 2011, κατά 8,6% στις 2650 μονάδες. Οπως επισημαίνει ο οίκος, μία γρήγορη λύση των προβλημάτων χρέους και ανταγωνιστικότητας στην νομισματική ένωση, είναι κάτι το εντελώς απίθανο αυτή τη στιγμή και συνεπώς δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα τέλος στην κρίση.
Οπως επισημαίνει η HSBC και ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής Philip Poole, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στο G20, και ο συντονισμός ήταν αυτό ακριβώς που βοήθησε κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Πλέον αυτό έχει «σπάσει». Η βασική ανησυχία της αγοράς είναι οι προοπτικές της ανάπτυξης και ο βαθμός στον οποίο τίθεται πλέον σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Αν και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσουν ως μία προσωρινή ανάσα ανακούφισης για την κρίση χρέους της περιοχής, ωστόσο δεν αποτελούν την λύση για αυτήν, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen. Oπως επισημαίνει, η πραγματική λύση είναι η ευρωζώνη να κινηθεί προς την κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης. Το επόμενο βήμα στην Ευρώπη θα είναι η αύξηση του μεγέθους του EFSF στο 1,5 τρις ευρώ τουλάχιστον, προσθέτει η οικονομολόγος και επισημαίνει ότι θα είναι πάντως πολύ δύσκολο πολιτικά, και ειδικά την στιγμή που οι περισσότερες προσαρμογές που έγιναν στον ρόλο του EFSF, ακόμη περιμένουν τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων.
Όπως επισημαίνει και ο οικονομολόγο της Royal Bank of Scotland, κ. Jacques Cailloux,, αν και η κίνηση αυτή της ΕΚΤ θα έχει αποτελέσματα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, στο μακροπρόθεσμο μία τέτοια κίνηση θα σημαίνει αυτόματα και περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα και πιο αδύναμη ανάπτυξη. Οπως σημειώνει, οποιοδήποτε σήμα πως η ΕΚΤ παρεμβαίνει απλά προσωρινά – δηλαδή μέχρι να είναι έτοιμο το EFSF- θα δώσει στην αγορά την εντύπωση ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτές τις αγορές. Ετσι θα υπάρξει συνέχιση των ανησυχίων γύρω από την ικανότητα της ΕΚΤ να προστατέψει τα επίπεδα των spreads σε οποιοδήποτε κόστος.
Σύμφωνα με την Pimco, η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αρχίσει να συγχωνεύεται σε μια πιο αποτελεσματική δημοσιονομική ένωση, με το EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να βρίσκονται στην αιχμή αυτής της διαδικασίας. Οπως σημειώνει, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το EFSF για να υποστηρίξει τελικά την Ιταλία και την Ισπανία, τότε αναμένεται να υπάρξει ένα μεγαλύτερο βήμα προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση και την έκδοση ευρωομολόγου, με το EFSF να παίζει αυτό ρόλο σε πρώτη φάση.
Οπως προσθέτει, το πρόβλημα είναι ο τεχνικός και ο πολιτικός κίνδυνος εκτέλεσης, καθώς και το ερωτηματικό γύρω από τη δέσμευση των χωρών του πυρήνα, κυρίως της Γερμανίας, για να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την Pimco, ο ένας δρομος για την ΕΕ είναι να προχωρήσει προς μία μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση, μία μεγαλύτερη διασυνοριακή στήριξη και πολύ πιθανό σε ευρωπομόλογα. Αλλιώς, θα υπάρχει συνεχής αστάθεια και default σε ορισμένες χώρες, και όχι μόνο η Ελλάδα .
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr