Η εικόνα των δύο μετοχών στις οποίες ο κ. Λαυρεντιάδης διατηρεί συμμετοχή, 15,5% στην τράπεζα και περίπου 6% στην Alapis, στην κυριολεξία γκρεμίστηκαν. Εκεί που πήγε να δημιουργηθεί κλίμα στην αγορά για επιστροφή των κεφαλαίων που έβγαλαν οι καταθέτες στο εξωτερικό υπό το φόβο της χρεοκοπίας, μάλλον χαλάει, διότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, σχολιάζουν μηδενιστικά παράγοντες της αγοράς. Η μετοχή της Proton υποχώρησε στα 0,45 ευρώ και με πτώση πάνω από 17% και της Alapis στα 0,33 ευρώ και με ποσοστιαία μεταβολή (σ.σ. αρνητική) άνω του 8%.
Κατά τα άλλα, η εικόνα της αγοράς έχει επιβαρυνθεί από τις διεθνείς αρνητικές εξελίξεις. Οι τονωτικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ κυρίας Κριστιάν Λαγκάρντ και του προϊσταμένου του IIF, τόσο ότι θα κάνουν τα πάντα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, όσο και το ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014, μάλλον πέρασαν στα ψιλά των τερματικών των διεθνών επενδυτών και των ξένων οίκων. Στα ψιλά πέρασε και η είδηση ότι η συμμετοχή της Ε.Ε. στα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα θα αυξηθεί στο 95% αποδεσμεύοντας άμεσα περί τα 900 εκατ. ευρώ. Κι ενώ η Ε.Ε. καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, τα νέα από τις οικονομίες άλλων χωρών της Ε.Ε. δεν είναι και τα καλύτερα. Νέες απειλές υποβάθμισης και διαψεύσεις από την Κομισιόν ότι κινδυνεύει η οικονομία της Κύπρου επιβάρυναν το κλίμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Ταυτόχρονα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να συμφώνησαν για αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, αλλά τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία ήταν αποκαρδιωτικά, που σημαίνει ότι η ύφεση και η κρίση συνεχίζονται. Υπό αυτά τα δεδομένα, μετά από δύο εβδομάδες και με τον περίγυρο αρνητικό, το Χ.Α. λύγισε, κλείνοντας με απώλειες 1,78%, στις 1.182,76 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, που ήταν οι 1.181 μονάδες. Από τη στιγμή που δεν έσπασε τον Κινητό Μέσο Όρο 15 ημερών, δηλαδή τις 1.224 μονάδες, όλα τα ενδεχόμενα για να βρεθεί ο δείκτης στα χαμηλά 14ετίας, που σε κλείσιμο είναι οι 1.166 μονάδες, είναι ανοιχτά.
Όπως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο ΟΠΑΠ να γράψει και πάλι το «9», αφού όπως φαίνεται δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης, ο ΟΤΕ να αγγίξει τα χαμηλά των 5,16 ευρώ, με τους Γερμανούς της Deutsche Telecom να έχουν αφήσει τη μετοχή στο έλεός της και τη ΔΕΗ να κλείνει χωρίς καμία στήριξη σε νέα χαμηλά εδώ και τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα τα χθεσινά επίπεδα των 8,40 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η UBS έχει δώσει sell για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 8 ευρώ.
Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα υποτονικές στα 61,6 εκατ. ευρώ, δίδοντας την εντύπωση ότι έτσι εύκολα και φθηνά που υποχωρεί η αγορά, άλλο τόσο μπορεί να περάσει και σε θετικό πεδίο. Πάντως, όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, η εικόνα της αγοράς θα είναι αποκαρδιωτική από πλευράς συναλλαγών και συμμετοχής, εξαιτίας της καλοκαιρινής ραστώνης. Όμως, οι αγορές και η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών για το rollover των ελληνικών ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr