Αναμένεται εντός των επομένων ωρών η ανακοίνωση από τους επικεφαλής των τραπεζών που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό πακέτο νέας στήριξης της Ελλαδας, με τις διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να έχουν φτάσει στο "κόκκινο".
Οι διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών με τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης με κορυφώθηκαν σήμερα μετά από εβδομάδες συνομιλιών, με τους τραπεζίτες να έχουν αποσυρθεί για να συνεδριάσουν αυτήν την ώρα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πληροφορεί, ότι το Ευρωπαϊκό συμβούλιο συζητεί θετικά, ανάμεσα σε πολλές άλλες ιδέες για την Ελλάδα, μία εθελοντική συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος στο ύψος των 17 δις ευρώ. Το ταμπού της χρεοκοπίας φαίνεται ότι έχει αρθεί στην προσπάθεια να διασωθεί η ελληνική οικονομία, και να μετατραπεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Οι ιδιωτικές τράπεζες θα έχουν την επιλογή να μετατρέψουν τα ελληνικά τους ομόλογα που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014, σε νέα ομόλογα διαρκείας 30 ετών, η να επιλέξουν να πουλήσουν τα ομόλογα τους στο EFSF με απώλεια 20% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτή η συμμετοχή των τραπεζών αποτελεί ένα πιστωτικό γεγονός επιλεκτικής χρεοκοπίας, η διαδικασία της οποίας θα περιοριστεί σε λίγες μέρες. Κατά την διάρκεια της επιλεκτικής διαδικασίας, πληροφορούν οι Financial Times της Γερμανίας, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δύναται να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, θα δημιουργήσει, αντιθέτως, έναν ιδιαίτερο λογαριασμό βοηθείας για την Ελλάδα, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος με το ESFS, και ο οποίος θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες την αναγκαία βοήθεια ρευστότητας κατά την διάρκεια της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αυτό το πλάνο έχει βρει την έγκριση του Τρισέ, αρχηγού της ΕΚΤ, και επιτρέπει στην Άγγελα Μέρκελ να συμπεριλάβει τους ιδιωτικούς πιστωτές στην βοήθεια της ελληνικής οικονομίας.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η παγκόσμια ένωση τραπεζών, έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός θα συνεισφέρει 17 δις ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν πληροφορίες.
Η πρόταση του IIF είναι μία από τις πολλές που εξετάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέραν του πακέτου των 110 δις ευρώ που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ πέρυσι.
Το έγγραφο από την ευρωζώνη, με ημερομηνία 20 Ιουλίου, ανέφερε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 ανέρχονται σε 173 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 28 δις θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα υπόλοιπα 57 δις από το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
Έτσι, η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί να συνεισφέρουν τα υπόλοιπα 88 δις ευρώ.
Βάσει της πρότασης του IIF και με την υπόθεση ότι η συμμετοχή θα φτάσει στο 90%, η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας θα μπορούσε να αφορά ομόλογα αξίας 135 δις ευρώ, αυξάνοντας την μέσο χρόνο λήξης των ομολόγων στα 19,78 έτη από τα 6,87 σήμερα.
Η πρόταση του IIF προβλέπει άμεση ανταλλαγή ομολόγων αξίας 45 δις ευρώ σε τιμή par, ανταλλαγή ομολόγων άλλων 45 δις με έκπτωση 10% και ανταλλαγή επιπλέον ομολόγων όταν αυτά λήξουν αξίας 45 δις.
Η ανταλλαγή ομολόγων θα συνδυαστεί με επαναγορά χρέους, όπου η ευρωζώνη, το ΔNT και πιθανόν και τρίτες χώρες με πλεονάσματα θα συνεισφέρουν 30 δις ευρώ. "Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται να γίνει με αντάλλαγμα πιστωτικές εξασφαλίσεις από τους δημόσιους φορείς, όπου το συνολικό κεφάλαιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πρότασης θα έχει την εγγύηση ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο", ανέφερε το έγγραφο.
Η Κομισιόν υπολογίζει τις εξασφαλίσεις στα 30,4 δις ευρώ με άλλα 5 δις να προέρχονται από την συμμετοχή της ευρωζώνης στην επαναγορά χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 17 δις ευρώ περίπου, με 71 δις να προέρχονται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το έγγραφο.
"Αυτή η επιλογή οδηγεί σχεδόν βέβαια την Ελλάδα στην "επιλεκτική χρεωκοπία" και για αυτό το λόγο θα απαιτεί έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος", ανέφερε το έγγραφο.
Το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού θα ανέρχεται μάλλον στα 25 με 35 δις ευρώ, αλλά θα χρειαστεί μόνο για το διάστημα που η χώρα θα παραμείνει στην βαθμίδα της "επιλεκτικής χρεωκοπίας". Το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται στα 25 δις ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο, υπερβαίνονται κατά 15 δις τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ήδη συσταθεί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών.
Γιούνγκερ
Σημειώνεται ότι η επιβολή τραπεζικού φόρου μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά η επιλεκτική χρεοκοπία για την οποία εδώ και δεκαπέντε μέρες προετοιμάζει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση, δεν αποκλείστηκε. Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όσο και ολλανδικές πηγές, αλλά και πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αποκλείουν καθόλου την εξέλιξη αυτή. Τραπεζικές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, πείστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν αυτά έχουν την “στάμπα' του selective default. Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το selective default στην Ελλάδα να συμβεί κατά την περίοδο που ο Μηχανισμός Στήριξης, ο EFSF θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Η ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker.
"Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νεα στοιχεία ", είπε ο Juncker.
"Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", συμπλήρωσε.
Ολλανδοί
Οι συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στο πώς θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας χωρίς να κινδυνέψουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας την Πέμπτη.
"Πώς μπορείς να διαμορφώσεις την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα χωρίς να μεταδοθεί η κρίση αλυσιδωτά στην Ευρώπη, προς τις μεγαλύτερες οικονομίες; Πώς αποτρέπεις τη δημιουργία προβλήματος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;", είπε ο Jan Kees de Jager σε μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, αναφερόμενος στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής στην ημέρα για την Ελλάδα.
Τραπεζικός φόρος
O τραπεζικός φόρος δεν θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είπαν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel στο Βερολίνο, όπου και κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν λεπτομέρειες.
"Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος", είπε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.
Τρεις ακόμα πηγές που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης είπαν ότι απορρίφθηκε η πρόταση για τραπεζικό φόρο.
Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα. Μάλιστα είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.
Πάντως στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινάει στις 14:00 ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann και ο Baudouin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν υψηλή έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης, εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann και ο Baudouin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr