Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη. «Οι Αρχές πρέπει τώρα να να εφαρμόσουν σθεναρά αυτές τις πολιτικές, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η εφαρμογή [των μέτρων] θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων» προειδοποίησε.
Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».
Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τόμσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στα "σχετικά αρχεία".
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.
«Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων. Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.
Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας. Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».
Τι λέει η Κομισιόν για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα
Την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Αναλυτικά, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο «περίπλοκη», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης.
Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα δημόσια ελλείμματα και θα ενεργοποιήσει την «κρίσιμη μάζα» των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δύο χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυτό της Πορτογαλίας είναι πρόσφατο και ως εκ τούτου πρόωρο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ισχυρή πολιτική συναίνεση που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κατάλληλη βάση για την εφαρμογή του.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, επισημαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, κυρίως στην επανακεφαλοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα καθώς και στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ιρλανδία βελτίωσε αισθητά την ανταγωνιστικότητα της με τις μισθολογικές προσαρμογές (μειώσεις) στις οποίες προχώρησε.
Η Κομισιόν επέκρινε την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody's, αποκαλώντας την «ακατανόητη» και την χρονική στιγμή της ανακοίνωσης «αμφισβητήσιμη».
«Η χθεσινή απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι κατά τη άποψη του προέδρου, ακατανόητη και κατά την άποψη της Κομισιόν η χρονική στιγμή, όπου η δεύτερη τριμηνιαία επιτροπή αξιολόγησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ευρήματά της είναι, για να πούμε το λιγότερο, αμφισβητήσιμη», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Συνημμένα αρχεία:
- EKTHESI_IMF.pdf (157 Λήψεις)