«Έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Σόιμπλε. «Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε.
"Έχουμε κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για την Ελλάδα και τώρα, γοργά αλλά χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη, θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είμαστε στο σωστό δρόμο", συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός είπε ακόμη ότι οι όποιες φήμες περί διπλασιασμού της χρηματοδοτικής ισχύος του μηχανισμού διάσωσης EFSF είναι ανυπόστατες."Σήμερα θα υπογράψουμε τη συμφωνία για τον μεσοπρόθεσμο μηχανισμό σταθερότητας. Θα προσαρμόσουμε τον EFSF στον όγκο που θα θεωρήσουμε κατάλληλο μεσοπρόθεσμα", επεσήμανε ο ίδιος.
Λαγκάρντ: “Πρώιμη η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο”
Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα έτοιμο να συζητήσει όρους ή προϋποθέσεις για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde.
«Κατά την άποψή μου δεν βρισκόμαστε σε φάση για να συζητήσουμε τους όρους και προϋποθέσεις, και την διάρκεια και τον όγκο, και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο», τόνισε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε άλματα τα όσα έχει μέχρι τώρα κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να περιορίσει το χρέος της, αλλά, ταυτοχρόνως επεσήμανε ότι απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης της με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η πολιτική της Ελλάδας απέδωσε αξιοσημείωτες εξελίξεις. "Ταυτοχρόνως όμως, γνωρίζουμε όλοι, πως ότι έχει γίνει δεν είναι αρκετό, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και ότι η λύση των προβλημάτων είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας τους με τους εταίρους".
Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να εκφράσει την άποψη της για το ρόλο που πρέπει να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στη βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας, ενώ ερωτώμενη για το ρόλο που παίζουν οι Οργανισμοί αξιολόγησης είπε επιγραμματικά ότι έχουν μια κάποια βαρύτητα. Ταυτόχρονα, εξήρε την Ιταλία και την οικονομική πολιτική της.
Ολλανδία: Δεν αποκλείει την "επιλεκτική χρεοκοπία"
Μια επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για την Ελλάδα δεν αποκλείεται πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας. "H επιλεκτική στάση πληρωμών σε ελληνικό χρέος είναι μια πιθανότητα που πλέον δεν αποκλείεται," δήλωσε ο κ., Jan Kees de Jager.Υπήρχε μια αντίφαση στην πρόθεση να συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και από την άλλη να αποτραπεί μια επιλεκτική χρεοκοπία, δήλωσε ο υπουργός. «Προφανώς ήταν μια αντίφαση. Οπότε κόψαμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και πλέον μπορούμε να εργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες» με ευρύτερους στόχους και πολλές επιλογές. Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την πιθανότητα επιλεκτικής στάσης πληρωμών σε ελληνικά ομόλογα δήλωσε ότι «αυτό πλέον δεν αποκλείεται.»
Bέλγος ΥΠΟΙΚ: Υπό συζήτηση το γαλλικό σχέδιο
Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δεν είναι νεκρό και συζητείται ακόμα, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders.
Eρωτηθείς να σχολιάσει πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, ο Reynders εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιο σχέδιο θα έχει καταρτιστεί ώστε να υποβληθεί ως το Σεπτέμβριο προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια.
Όλι Ρεν: "Σοβαρή απειλή" για την οικονομική ανάκμψη η Ελλάδα
"Σοβαρή απειλή" για την οικονομική ανάκαμψη στην περιφέρεια χαρακτήρισε την τραγική κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, ο Κομισιάριος Επίτροπος των Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, προτρέποντας τους ηγέτες της ΕΕ να δράσουν γρήγορα και να εγκρίνουν τελικά το νέο δάνειο στην Ελλάδα.
«Στο μυαλό μου, υπό το τρέχον πλαίσιο της επιδεινούμενης κρίσης χρέους (που εμφανίζει) εντεινόμενα συστημικά χαρακτηριστικά, η επίτευξη συμφωνίας είναι εξαιρετικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Ρεν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση.
Τι δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το Eurogroup
"Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το Eurogroup-Ecofin, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής:
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλεία μας.
Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος από εμάς, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος μέσα σε αυτό το σύστημα, που πρέπει να έχει και έχει τώρα πλέον, αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.
Η πρόσκληση της Κυβέρνησης προς την Αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό.
Το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε επειδή ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους. Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τη Βουλή και τα κόμματα».-
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr