Το EFSF ( ή ο ESM ) χρειάζονται τετραπλάσια κεφάλαια από τα σημερινά για να στηρίξουν την Ιταλία και την εξάπλωση της κρίσης, λέει ο Tom Vosa.Ο ίδιος παράλληλα σημειώνει ότι τελικά, και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει αλλά και default της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν έχει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να στηρίξει την εξάπλωση της κρίσης, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος και επικεφαλής του οικονομικού τμήματος τη Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας (ΝΑΒ), Τom Vosa.
Οπως τονίζει μάλιστα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να τετραπλασιάσει το μέγεθος του μηχανισμού διάσωσης EFSF εάν η κρίση της Ευρωζώνης γίνει βαθύτερη, όπως και αναμένεται, αφού τα κεφάλαια δεν φτάνουν για να στηρίξουν την Ιταλία και στη συνέχει την Ισπανία και το Βέλγιο.
Οπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, η αγορά φαίνεται αποφασισμένη να επιτεθεί σε κάθε αδύναμο κρίκο που υπάρχει στην περιφέρεια. Η ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων βυθίζονται. H Ισπανία δέχεται και αυτή επίθεση με τα spreads των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Τα ιταλικά ομόλογα χτυπούν ρεκόρ και ιταλικές τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν ελεύθερη πτώση.
Οπως σημειώνει ο Vosa, το default της Ελλάδας είναι σίγουρο και τώρα φαίνεται πως και η Ιταλία οδεύει προς αυτόν τον μονόδρομο. Με το χρέος προς το ΑΕΠ της Ιταλίας να διαμορφώνεται στο 120% και με την επιτακτή ανάγκη να σημειώσει η χώρα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κίνδυνος έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της χώρας. Εάν λοιπόν υπάρξει default στην Ευρωζώνη, γιατί η ιταλική κυβέρνηση να μην μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει και αυτοί, αφού έτσι μόνο θα μειώσει την πίεση που αναγκαστικά θα ασκηθεί στουςφορολογούμενούς της;
Σε ότι αφορά το σχέδιο για την Ελλάδα, ο Τοm Vosa εκτιμά πως το ευρω-ομόλογο θα είναι μέρος της λύσης για τη χώρα και πως το rollover του ελληνικού χρέους παραμένει η πιο δημοφιλής μορφή διάσωσης β’ της Ελλάδας, γιατί καλύπτει το τεράστιο εμπόδιο χρηματοδότησης που έχει η χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ομως, οπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, τελικά και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει και όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα κηρύξει default. Το εάν αυτό το default γίνει στο 70% ή το 50%, αυτή θα είναι και η τελική λύση για την κρίση της χώρας.
Merrill Lynch: "Μία κρίση στην Ιταλία μπορεί να αποβεί συστημική"
Μία κρίση στην Ιταλία μπορεί να αποβεί "συστημική", σύμφωνα με τη merrill Ly Μια περαιτέρω επιδείνωση στην ιταλική αγορά ομολόγων της Ιταλίας, θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να οδηγήσει σε αλυσιδωτά σενάρια ρίσκου για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Όπως προειδοποιεί η Merrill Lynch σε σημερινό note της προς τους επενδυτές, «καθώς αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων παγκοσμίως μετά από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η Ιταλία είναι πιθανό να αποβεί συστημική. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις στην Ιταλία και ακόμη περισσότερο μια κρίση, θα είχαν επιδράσεις οι οποίες θα εκτεινόταν πολύ πιο μακριά από την ευρωζώνη», αναφέρουν οι αναλυτές της Merrill Lynch.
Προσθέτουν ακόμη ότι οι αγορές φαίνεται να υποτιμούν τέτοια ρίσκα με την μεταβλητότητα να είναι χαμηλή και το ευρώ να παραμένει σχετικά ισχυρό.
Οι αναλυτές τονίζουν πως εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν ενισχύσουν άμεσα το EFSF και εάν η Ιταλία δεν επιλύσει τα πολιτικά της ζητήματα υιοθετώντας παράλληλα ένα πιο αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής ενοποίησης μαζί με φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις, «η άνοδος των ιταλικών spreads μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση για την παγκόσμια οικονομία.
Δημοπρασία - Επιτόκιο σοκ!
Mε επιτόκιο - σοκ το ιταλικό δημόσιο άντλησε 6,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 3,670% από 2,174%, στην προηγούμνη δημοπρασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr