Το "όχι" του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας περιέπλεξε ιδιαιτέρων την προσπάθεια για την εύρεση μίας λύσης με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
Ενόψει του Eurogroup στις 11 Ιουλίου όπου θα εξετασθούν οι επικρατέστερες προτάσεις για την εμπλοκή των ιδιωτών στο ελληνικό ζήτημα, στελέχη κρατικών και διεθνών φορέων αποκρυσταλλώνουν τις τελικές παραλλαγές των σχεδίων που εξετάσθηκαν μεσοβδόμαδα στις διεθνείς συναντήσεις που συγκάλεσαν το Διεθνές Χρηματοπιστωτικά Ινστιτούτο (IIF) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Παρίσι και Ρώμη αντίστοιχα.
Στο τραπέζι μετά και από τη συνάντηση Βενιζέλου - Σόιμπλε στο Βερολίνο έχει επανέλθει δυναμικά η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. «Η ιδέα της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ήταν μία από τις επιλογές που συζητήθηκαν στη Ρώμη», δήλωσε πηγή, με γνώση των συζητήσεων, στο Reuters, αποκαλύπτοντας πως «οι αξιωματούχοι δουλεύουν πυρετωδών πάνω στις διαφορετικές επιλογές».
Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομόλογων. Αυτό εξετάζεται να γίνει είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), είτε με νέο δάνειο που θα δώσουν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη προς την Ελλάδα, είτε με μέρος των χρημάτων που θα αντλήσει το Δημόσιο μέσα από την μετακύλιση ομολόγων στην περίπτωση που προκριθεί το γαλλικό σχέδιο.
Συνάντηση Σόιμπλε - Μπαρουάν
Το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους εξετάσθηκε χθες το βράδυ κατά τη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του νέου Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Μπαρουάν.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την προσεχή διετία και το γερμανικό σχέδιο για ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα.
Η συνάντηση ήταν κλειστή και δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τους δύο υπουργούς ανησυχεί το γεγονός ότι σημειώνεται ελάχιστη προθυμία εκ μέρους των ιδιωτών να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο πακέτο σωτηρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα ήταν ανοιχτή και περιελάμβανε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωζώνη. Ειδική συζήτηση έγινε, δε, για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης στην κρίση χρέους και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από ευρωπαϊκής πλευράς για την ρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr