«Πονοκέφαλος» για τις ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι επισφάλειες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς οι δανειολήπτες αν και παρατηρούν κάθε μήνα τη δόση του δανείου τους να μπαίνει στη σειρά των εκκρεμοτήτων, ωστόσο η οικονομική τους αδυναμία και στενότητα δεν τους παρέχει πολλά περιθώρια αντιμετώπισης της εν λόγω κατάστασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο γενικός δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται στο 14%. Ανά κατηγορία την «πρωτιά» κατέχουν οι επιχορηγήσεις στο 23%, ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια στο 11%-2% και τέλος, τα επιχειρηματικά στο 9%.
Κορυφαίοι τραπεζίτες επικαλούνται ως βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων την καλπάζουσα ανεργία κοντά στο 16%, το «μαχαίρι» στους μηνιαίες εργασιακές απολαβές, καθώς και την κλιμακωτή αύξηση της φορολογίας.
Κύκλοι του κλάδου αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες σε μηνιαία βάση να εξυπηρετούν ή να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια που βρίσκονται υπό καθυστέρηση, προκειμένου αφενός να βοηθήσουν τις προβληματικές μικρομεσσαίες επιχειρήσεις να διαχειριστούν την καθυστέρηση των δανείων τους υπό διαπραγμάτευση και αφετέρου, έτσι ώστε ο γενικός δείκτης των επισφαλειών να μην «εκτιναχθεί» στο επίφοβο ποσοστό της τάξεως του 16%.
Και αυτό γιατί, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς προειδοποιούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσουν το 16%, τονίζοντας ότι το επόμενο τετράμηνο η ήδη βεβαρημένη κατάσταση τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τις τράπεζες θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Το «βλέμμα» των τραπεζών στρέφεται στο επόμενο 4μηνο, εκτιμώντας ότι έως τότε οι δανειολήπτες θα έχουν επιβαρυνθεί με περισσότερες και υψηλότερες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στην έκκληση για δεύτερη ευκαιρία αποπληρωμής από τους πιστωτές.
Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα για το αύριο, καθώς και ο φόβος ότι θα «πέσουν» και άλλα «κορμιά» τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις εν λόγω εκτιμήσεις.
Πλειστηριασμοί
Εδώ το τοπίο είναι ακόμα πιο «χλωμό»! Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012-2015, απαγορεύεται μέχρι το τέλος του 2011, η διενέργεια πλειστηριασμών για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ και για την πρώτη ή μοναδική κατοικία.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο Οικονομικών για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, «ανοίγοντας» την εν λόγω αγορά, γεγονός το οποίο θα ανακουφίσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Απάντηση από το ΥΠΟΙΚ; Η παραπάνω διάταξη του Μεσοπρόθεσμου.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr